Klape debitanti u Bolu na Braču devetnaesti put

30.Svibanj.2019.

Večer klapa debitanata u Bolu na otoku Braču ima uistinu posebno značenje za festival. Osamnaest godina zaredom je potvrda da su djelatnici festivala u startu jako dobro procijenili da je Bol mjesto koje će biti mamac upravo za klape, klapaše i klapašice i da su vrlo rado tu, gdje se u jednom sjajnom okruženju dolaze okušati u natjecanju za plasman na Omiš. Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa i Bola na Braču, turističkog bisera Lijepe naše traje i ove godine po devetnaesti put!

Godine 2001., na inicijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala dr. Miljenka Grgića i Jadranke Nejašmić, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i voditeljice Bolskog lita, pokrenuto je premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol.

Sretna je okolnost da su realizaciju toga projekta odlučno podupirale mjesne vlasti Omiša i Bola, koliko i Festivalsko vijeće. Od početka se poradilo na tome da se organizacija debitantskog natjecanja trajno veže uz Bol. Temelj svega činio je sporazum po kojem je Bol stekao položaj partnera Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Time je Bol stekao pravo da se oslanja na bogatu festivalsku tradiciju i da u svrhu svoje kulturno-turističke promidžbe koristi naslov Omiškog festivala.

Proteklih osam godina debitantske večeri u Bolu organizira Centar za kulturu Općine Bol, srdačno, spontanom susretljivošću i ljubaznošću svih djelatnika, a posebno ravnateljice Centra Ivane Bošković Ivičić. Omiško – bolskim klapskim večerima tradicionalno započinje i manifestacija Bolsko lito, a time i  ljetna kulturna sezona u Bolu.

Debitantska natjecanja na Bolu pokrenuta su s ciljem oživljavanja klapske pjesme kako na otoku Braču, tako i na susjednim otocima. Vrijednost toga projekta ne smije se samo sagledavati u kontekstu kulturno-turističke promidžbe Bola, nego još kroz neprekidan dotok uvijek novih i sposobnih klapa. O njihovoj vrijednosti svjedoče brojne nagrade što su ih debitanti ponijeli s Bola i Omiša, a kasnije su još oplodile novim nagradama na domaćim i međunarodnim zbornim natjecanjima. lz tolikog broja, po vrijednosti poprilično izjednačenih klapa, iznikla je nova kvaliteta, koja se ogleda kroz neprekidno podizanje izričajnih, a time ocjenjivačkih standarda.  Za ilustraciju ženska klapa Korjandul iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2003. godine već iste godine je osvojila i prvu nagradu stručnog povjerenstva na završnoj večeri ženskih klapa, što joj je „pošlo za rukom“ i naredne tri godine, odnosno četiri godine uzastopno! Ženska klapa Armorin iz Zagreba pobjednica debitantskih večeri 2006. godine u narednim godinama ostvarivala je vrlo dobre rezultate, da bi prošle (2014.) godine bila apsolutni pobjednik u konkurenciji ženskih klapa. Da ne nabrajamo dalje, tu su još i klape Crikvenica (m)–Crikvenica,  Teuta (m)–Šibenik, Ćakulone (ž)–Zagreb, Kožino (m) – Kožino. 2015.-te godine dvije debitantske klape uspjele su izboriti sudjelovanje na izbornim večerima, pače i na završnicama. To su bile klape Krunik (m) – Kučine i  klapa Sveti Luka (m) – Otok kod Sinja, a isto se ponovilo i 2016. kada su u završnicu također ušle dvije klape: Stine (m)–Zagreb, Orca (ž)–Split, odnosno 2017. godine kada je završnicu izborila klapa Porat (m)–Lumbarda. Na 52. festivalu ženska klapa Luše iz Splita osvojila je 1. nagradu žirija na Večeri klapa debitanata u Bolu, izborila nastup na izbornim večerim, izborila ulazak u završnicu, osvojila srca omiške publike i prvu nagradu publike.

 

Ženska klapa Luše iz Splita, prošlogodišnje pobjednice Bola i Omiša

Uspjehe spomenutih koncerata valjalo je sagledati i kroz prisutnost velikog broja domaće i strane publike. Od svog utemeljenja, bolsko natjecanje uvijek se održava sredinom ili krajem trećeg tjedna mjeseca lipnja. Zahvaljujući gostoprimstvu i izvrnoj organizaciji Bol je privukao pozornost mnoštva debitantskih klapa i u kratko vrijeme izrastao u njihovo rasadište. Za Omiški festival Bol je postao regrutno središte iz kojeg su tijekom proteklih osamnaest godina iznikle čak 202 nove klape.

Fotogalerija

klape debitanti – pobjednici  – (.pdf)