Festival klapa uz mandoline i gitare ide dalje

29.Prosinac.2022.

U uredu gradonačelnika Grada Makarske, Zorana Paunovića sredinom studenog održan je sastanak na temu Festival klapa uz mandoline i gitare Makarska, kojem suprisustvovali Mijo Stanić, ravnatelj FDK Omiš i Ivo Lise, klapski voditelj i član stručnog suda FDK Omiš. Poziv gradonačelnika Makarske uslijedio je nakon inicijative i peticije brojnih klapskih pjevača i zaljubljenika za nastavkom održavanja Festivala klapa uz mandoline i gitare koji se 16 godina održavao u Makarskoj. Peticiju je, nakon medijskih natpisa o gašenju makarskog Festivala i razočarenja brojnih klapskih pjevača tom viješću, inicirao Ivo Lise, dok je podršku peticiji u ime omiškog Festivala pružio ravnatelj Mijo Stanić.

~~~~~

~~~~~

Sastanku su prisustvovali braća Tomislav i Zvonko Gilić, dugogodišnji klapski pjevači u makarskim klapama i Sandra Vranješ, priv. proč. Upravnog odjela za javne potrebe i društvene djelatnosti grada Makarske.
Na sastanku se raspravljalo o dosadašnjoj organizaciji Festivala klapa uz mandoline i gitare, načinu financiranja i vremenu održavanja. Ravnatelj Mijo Stanić opisao je na koji način se upravlja i financira javnom ustanovom FDK Omiš. Predložene su pojedine izmjene u organizaciji Festivala klapa uz mandoline i gitare kao i uspostavljanje novog vodstva, a razgovaralo se i o budućoj suradnji među Festivalima.

~~~~~

Najvažniji zaključci sastanka su:

Festival klapa uz mandoline i gitare nastavlja sa svojim djelovanjem, uz promjene u organizaciji kojima bi se poboljšala kvaliteta samog događaja.

Festival dobiva novog ravnatelja Tomislava Gilića i novog umjetničkog voditelja Zvonka Gilića.

Datum održavanja Festivala bio bi u listopadu (vikend uoči Dana grada Makarske).

Mjesto održavanja Festivala bilo bi u novoj dvorani Apfel arene koja broji 360 sjedećih mjesta.

Sredstva za realizaciju Festivala bi kao i do sada bila osigurana u Proračunu grada Makarske, a ostatak bi se trebao osigurati putem sponzora.

Razgovaralo se i o načinu odabira klapa, uvrštavanju novih skladbi, novom načinu ocjenjivanja (3 nagrade žirija, 3 nagrade publike, nagrada Zlatna srdela, nagrada Adrion, itd.).

Na sastanku se razgovaralo o nekoliko mogućih oblika suradnje među Festivalima kako bi se poboljšala njihova kvaliteta i vidljivost, te potakla održivost i brojnost klapa.