Iz prošlosti: izjave pobjednika 10. jubilarnog festivala Omiš 1976.

04.Prosinac.2016.

Omiška fešta dalmatinske pjesme, deseta po redu, završila je. Pjaceta se ispraznila, festivalske zastave su spuštene, gužva puna napetosti i iščekivanja u uskim uličicama iza pozornice i u gledalištu se  pretvorila u uobičajenu turističku vrevu. Ipak, ostale su pjesme, kvalitetne interpretacije sudionika jubilarnog „Omiša“, a ostale su i izjave pobjednika u notesu izvjestitelja zabilježene odmah nakon proglašenja slavodobitnika . . .

  • Sretni smo i presretni – rekoše nam u glas dvostruki pobjednici, članovi klape „Trogir“, koji su za svoje pjevanje dobili „Zlatni leut“ i „Zlatni štit“, prve nagrade publike i stručnog ocjenjivačkog suda. Riječ je zatim preuzeo vođa klape, Vlado Rilje . . .
  • Velika je to za nas stvar. Izuzetno priznanje, jer je došlo baš na jubilarnom omiškom festivalu, na kome i mi sudjelujemo od samog početka. Ipak, ove nagrade su isključivo rezultat dugogodišnjeg napornog radaposvećenog dalmatinskoj pjesmi. U tome je svakako veliku ulogu odigrao naš voditelj prof. Nikola Buble . . .

klapa-trogir-76

klapa „Trogir“ Trogir

Vranjička klapa „Dalmacijacement“ koja je izvela kompoziciju „Lipa divojkaSlavka Olujića, prvonagrađenu od strane žirija u konkurenciji novouglazbljenih pjesama, također je jedna od klapa „starosjedilaca“ na omiškom festivalu. Njihov vođa, Ante Jurić je izjavio:

  • Jako smo zadovoljni nagradom, iako ne i autorom Olujićem koji se uopće nije pojavio na festivalu, pa ne znamo ni kako izgleda . . . Ipak, zaboravimo sada na to . . . Rekao bih da je pjesma bila teška, da smo se dobro namučili da je što bolje izvedemo, a izgleda da smo u tome i uspjeli sudeći po nagradi . . . Sada ćemo se neko vrijeme odmarati od nastupa i festivala. Umor se već pomalo osjeća kod nas, a i ta napetost . . .

klapa-dc-76

klapa „Dalmacijacement“ Vranjic

Splitska autorica Zlatka Kragić okitila se prvom nagradom publike za svoju kompoziciju „Mare“, koja se gledaocima najviše dopala od četiri izvedene novouglazbljene pjesme. Uzbuđeno je rekla:

  • Pa, ne znam šta da kažem . . . Već šest godina sudjelujem na omiškom festivalu, dobila sam do sada nekoliko nagrada, ali ovo je prvo veće priznanje . . . Pjesma je nastala inspirirana tekstom Stjepana Benzona, a sigurno je da će mi prva nagrada publike biti još veći podstrek za daljnji rad. Uostalom, sama nagrada i nije toliko važna, daleko je važnije što je publika pjesmu prihvatila, što im se dopala, jer to znači da će se pjesma pjevati i slušati i da neće biti zaboravljena čim festival završi . . .

Nagrada za najbolju interpretaciju na Festivalu pripala je, prema odluci Stručnog ocjenjivačkog suda, splitskoj klapi „Lučica“, veteranima „Omiša“. Ta specijalna nagrada ima tim veće značenje kad se zna da je „Lučica“ nastupila samo u konkurenciji novouglazbljenih pjesama s kompozicijom Duška Tambače „Težaci“, koja nije stigla do finala.

  • Šteta, prava šteta što pjesma nije izvedena u finalu, da je čuje i veći krug ljudi. To je najbolja kompozicija, koju je Tambača do sada napravio. Ipak, radosmi smo zbog te nagrade . . . – rekoše nam u glas članovi „Lučice“, Tafra i Mišetić.

klapa „Lučica“ Split

klapa-lucica-76

Kliknite ovdje i pogledajte isječak iz dnevnika “Slobodna Dalmacija”

Kliknite i pogledajte Katalog sa 10. Festivala 1976.