Izložba u povodu 100. obljetnice rođenja Dinka Fija u Muzeju FDK

12.Lipanj.2024.

Uz 100. obljetnicu rođenja velikana dalmatinske klapske pjesme Dinka Fija, jednog od naših najistaknutijih melografa i glazbenih pedagoga, Festival dalmatinskih klapa Omiš priredio je izložbu posvećenu njegovu životu i djelovanju. Izložba Daleko su moji škoji otvorena je večer uoči svečanog otvorenja 58. Festivala dalmatinskih klapa, 27. lipnja u muzeju FDK u Omišu, ul. Petra Preradovića 6 i moći će se posjetiti do kraja Festivala.

Na otvorenju govorili su Dobrila Zvonarek, ravnatelj FDK prof. Mijo Stanić, prof. dr. sc. Marko Rogošić i dr. sc. Joško Ćaleta, a svojom pjesmom otvorenje su uljepšali “Matačićevi slavuji” dječja klapa Osnovne glazbene škole “Lovro pl. Matačić” ovogodišnji pobjednici 3. Večeri dječjih klapa u kategoriji “A”.

Ista izložba bila je postavljena je od 9. travnja do 19. travnja 2024. godine u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagreb

~~~~~

~~~~~

Ostavština Dinka Fija, prema njegovoj želji, čuva se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u Zbirci muzikalija i audiomaterijala, koju je rado i često posjećivao. Zahvaljujući tomu, od 2014. u čast maestru Fiju u NSK su se priređivali koncerti objedinjeni pod nazivom Fiofest (2014., 2016., 2018., 2021.), a 2021. godine predstavljena je i Digitalna zbirka maestra Fija odnosno virtualna izložba Maestro moj na portalu Digitalne zbirke NSK.

~~~~~

Pogledajte najavu izložbe na portalu Morski.hr.

~~~~~

FOTOGALERIJA