Klapa - Chorus Croaticus


BIOGRAFIJA:

Muška klapa „Chorus Croaticus“ iz Berna osnovana je 21. kolovoza 1987. godine. Od utemeljenja do 10. svibnja 1993. godine djeluje pod imenom „Hrvatski oktet“. Tvorac ovoga vokalnog ansambla je Frane Vugdelija. Klapa je ponikla u okrilju Hrvatske katoličke misije Bern, ali se s vremenom osamostalila i djeluje kao samostalna glazbena formacija i udruga. Glavnina tadašnjih članova klape pjevala je u mješovitom misijskom zboru kojega je tada vodio utemeljitelj klape Frane Vugdelija.

„Chorus Croaticus“ je sebi postavio za cilj, njegovanje i promicanje hrvatske glazbene baštine, nastojeci ju pribliziti Švicarcima i na taj način doprinijeti sto većem razumijevanju i prijateljstvu izmedju Hrvata i Švicaraca.

Klapa „Chorus Croaticus“ ima repertoar koji je sazdan skoro isključivo od hrvatskih narodnih pjesama te skladbi hrvatskih autora. Tijekom svojeg dugogodišnjeg rada klapa je nastupila u svim djelovima Švicarske, a gostovali su i u drugim evropskim državama. Godišnje ima 20 – 30 značajnijih nastupa a dvije trećine su pred švicarskom publikom. Od 1991. godine „Chorus Croaticus“ nastupa diljem Švicarske na mnogim humanitarnim priredbama u okviru prikupljanja pomoći za žrtve rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Upravo ovakovim nastupima pred Švicarcima „Chorus Croaticus“ je uz humanitarnu ostvarivao i nezamjenljivu promidžbenu ulogu hrvatskog glazbenog naslijedja, hrvatskog imena i  Republike Hrvatske. Poradi ove djelatnosti u Švicarskoj i šire klapu „Chorus Croaticus“ proglasiše „ambasadorima Hrvatske i hrvatske glazbe i kulture“. Aktivnost, kako glazbena tako humanitarna i rodoljubna, klape „Chorus Croaticus“ imala je odjeka i u Hrvatskoj. Posljedica toga je više poziva za nastupe iz svih krajeva Hrvatske. Sudjelovanje klape na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 1993., 1994., 1995., te 1996. i 1997. godine je bilo promotivno očitovanje ovog glazbenog vokalnog sastava u njihovoj domovini, Republici Hrvatskoj. 

Na poziv Hrvatske Matice Iseljenika klapa Chorus Croaticus je s osam drugih klapa iz Iseljeništva od 24. lipnja do 2. srpnja 2006. godine sudjelovala na I. Susretu klapa iz hrvatskog iseljeništva u Domovini Hrvatskoj.

Početkom svake godine klapa – „Chorus Croaticus“ organizira za svoje prijatelje Švicarce i Hrvate već tradicionalnu „Večer prijateljstva“, (kada uz klapu nastupaju i prijatelji glazbenici) u siječnju 2017. godine po 25. puta. Od početka djelovanja do danas Klapa Chorus Croaticus je imala preko 500 značajnijih nastupa i koncerta.

SASTAV KLAPE:

Postava klape iz 1995-1997. godine

1. tenor Frane Vugdelija
2. tenori Ivo Šavar, Željko Čubrić
Baritoni Danijel Peštaj, Alan Šavar, Franko Bandera, Nikola Prgomet
Basovi Ivo Bekić, Branko Čorić, Krešimir Ćuze
Glazbeni voditelj Frane Vugdelija

 

Postava klape iz 2006.

1. tenor Frane Vugdelija
2. tenori Denis Radičević, Miljenko Plišić
Baritoni Viorel Raviele
Basovi Luca Ventrice, Josip Borozni
Glazbeni voditelj Frane Vugdelija

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
40. FDK Omiš 2006. Večer klapa iz iseljeništva  
31. FDK Omiš 1997. Izborna večer muških klapa  
30. FDK Omiš 1996. Izborna večer muških klapa  
Svečani koncert  
29. FDK Omiš 1995. Izborna večer muških klapa  
28. FDK Omiš 1994. Izborna večer muških klapa  
Večer novih skladbi Mati moja - glazba i tekst: Šimun Šito Čorić
27. FDK Omiš 1993. Izborna večer muških klapa  
Večer novih skladbi Kad sanjam tebe - glazba i tekst: Šimun Šito Čorić
     
UKUPNO NASTUPA 6 1993., 1994., 1995., 1996., 1997., 2006.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA