Klapa - Ragusavecchia


BIOGRAFIJA:

Želeći odati počast mjestu iz kojega dolaze, nazvali su se jednim od starih imena njihova grada. Mogli su se nazvati i Epidaurus ili Civitus Vetus, no izbor je pao na Ragusavecchiu (stara Ragusa), ime koje doslovno prikazuje svu povijesnu važnost današnjeg Cavtata.
Klapa Ragusavecchia je osnovana u ranu jesen 1998. godine, kada se skupina zanesenjaka iz Cavtata odlučila se okušati u klapskoj pjesmi. Ispočetka su imali samo jedan cilj – pjevati. Svaka nova pjesma je bila izazov, a svaki akord je izazivao oduševljenje. Prvi nastup zabilježen je na Božić 1998. godine kada su otpjevali Dubrovačko kolendavanje u obradi maestra Dinka Fia.
Ipak, prvi zapaženiji nastup, Klapa je imala na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu 2000. godine gdje su osvojili treće mjesto. Iste godine organiziraju i prvi susret klapa Na me pogled tvoj obrati koji vremenom postaje jedan od najposjećenijih kulturnih događaja u dubrovačkom kraju.
Vodeći se tradicijom dubrovačkog načina klapskog izražaja, uz a capellu dodaju i instrumentalnu pratnju. Ragusavecchia danas tako nastupa i uz tri mandoline, mandolu, dvije gitare i kontrabas. Nakon razdoblja prilagođavanja mandolinskom izražaju, klapa se ponovno intenzivnije vraća a capelli i u prvom slijedećem izlasku na omišku binu ulazi u finale (2003. godina), gdje osvaja deseto mjesto po ocjenama stručnog žirija i peto mjesto po mišljenju publike.
U veljači 2004. godine u izdanju Orfeja izdan je i prvi album pod nazivom 'Iz duše te ljubim'. Ovim naslovom htjeli su pokazati njihov odnos prema klapskom svijetu, mjestu iz kojeg dolaze, ali ponajprije prema pjesmi koja im je omogućila toliko toga lijepoga.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Rikard Kužnin
2. tenor Ivica Puljić,  Nikša Stahor
Bariton Maro Saulović, Viktor Kužnin
Bas Nikša Matičević, Marko Šilje, Vedran Ivanković
Glazbeni voditelj Vedran Ivanković

Klapu su vodile Maja Marušić i Eliana Trutin

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
45. FDK Omiš 2011. Večer popularnih skaldbi  
39.. FDK Omiš 2005. Izborna večer muških klapa  
37. FDK Omiš 2003. Završna večer muških klapa  
36. FDK Omiš 2002. Izborna večer muških klapa  
34. FDK Omiš 2000. Večer klapa debitanata  
UKUPNO NASTUPA

5

2000., 2002., 2003., 2005., 2011.

NAGRADE NA FESTIVALU:

-----

KONTAKT PODACI:

Vedran Ivanković - 098 184 0270

FOTO GALERIJA