Klapa - Ragusavecchia


BIOGRAFIJA:

Trubadurska pjesma klape Ragusavecchia već četvrt stoljeća odzvanja dubrovačkim ulicama i kamenim mirima Grada u koje je ime ove klape duboko urezano. Počeli su skromno u svom Cavtatu, okupivši zaljubljenike u klapsku pjesmu koji su imali samo jedan cilj – pjevati. Svaka nova pjesma bila je izazov.

Prvi nastup klape zabilježen je na Božić 1998. godine kada su otpjevali 'Dubrovačko kolendavanje' u obradi maestra Dinka Fia. Iz tog je vremena ostao i naziv klape – Ragusavecchia (stara Ragusa), što je jedan od nekadašnjih naziva Cavtata. Ime Ragusavecchia odabrano je jer pojašnjava povijesnu važnost današnjeg Cavtata.

Prvi zapaženiji nastup, klapa je imala na debitantskoj večeri Festivala dalmatinskih klapa u Omišu 2000. godine gdje je osvojila treće mjesto. Ta će godina ostati zabilježena i kao godina u kojoj članovi klape organiziraju prvi susret klapa 'Na me pogled tvoj obrati' koji je kroz proteklih deset godina izrastao u jedan od najposjećenijih kulturnih događaja u dubrovačkom kraju. Partiture su se, kroz godine vježbanja, nadopunjavale, pa su tako "a capella" pjesme - izvorne napjeve i skladbe, uskoro nadopunile i note za instrumente. Baš kao što je i tradicija dubrovačkog podneblja, "a capella" repertoar polako se proširuje pjesmama uz instrumentalnu pratnju. Potvrdilo se to kao dobra inicijativa jer uskoro stižu i značajna priznanja – Zlatno odličje na Prvom festivalu uz mandoline i gitare u Makarskoj, te prvo mjesto na Festivalu klapa uz instrumentalnu pratnju u Opatiji.

Klapa Ragusavecchia i danas nastupa uz diskretnu pratnju tri mandoline, mandole, gitaeu i kontrabasa. U veljači 2004. godine u izdanju Orfeja izdan je i prvi album pod nazivom 'Iz duše te ljubim'. Taj je naslov u sebi objedinio njihov odnos prema klapskom svijetu, mjestu iz kojeg dolaze, ali ponajprije prema pjesmi koja im je omogućila mnoge lijepe trenutke. Pet godina kasnije također u izdanju Orfeja izlazi i drugi album klape Ragusavecchia „Leti pjesmo, reci svima“. Za oba CD-a klapa je od izdavača dobila i srebrene ploče koje potvrđuju da su albumi na teritoriju Republike Hrvatske prodani u više od 5 tisuća primjeraka. U dosadašnjoj glazbenoj karijeri klapa je sudjelovala na brojnim susretima klapa, gostovala diljem Hrvatske i izvan njenih granica, a nastupili su i s poznatim glazbenicima kao što su Vladimir Kočiš Zec, Luka Nižetić, Đani Stipaničev, Marko Perković Thompson, Neno Belan, Kićo Slabinac… Ipak, klapa je prije svega pravo društvo (što i znači sam naziv „klapa“), krug ljudi koji se razumiju i spremni su podijeliti i dobre i loše trenutke. Pjesma je ono što ih okuplja, a razumijevanje i podrška publike ono što ih održava.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Rikard Kužnin (kontrabas)
2. tenor Nikša Stahor, Ivica Puljić (2. mandolina)
Bariton Maro Saulović (2. mandolina)
Bas Nikša Matičević (gitara), Marko Šilje (mandola),Vedran Ivanković (gitara)
Glazbeni voditelj Vedran Ivanković

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
45. FDK Omiš 2011. Večer popularnih skladbi Probudi me jutrom - Mario Prižmić/Vanja Žuvela, obr. Vedran Ivanković
Kada jednom ovom zafalim se tilu -Hari Rončević, obr. Vedran Ivanković
39. FDK Omiš 2005. Izborna večer muških klapa  
37. FDK Omiš 2003. Završna večer muških klapa  
36. FDK Omiš 2002. Izborna večer muških klapa  
34. FDK Omiš 2000. Večer klapa debitanata  
UKUPNO NASTUPA 5 2000., 2002., 2003., 2005., 2011.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

Vedran Ivanković – 098 184 02 70

FOTO GALERIJA