Klapa - Šibenik

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Šibenik
  • Grad: Šibenik
  • Godina osnutka: 1971

BIOGRAFIJA:

Po majstorstvu pjevanja, profesionalnosti pristupa, discipliniranosti u radu, prvi su i nedostižni u okviru ne samo šibenskog, već i sveukupnog klapskog pjevanja. Združeni da bi pjevali ne toliko “za vlastitu dušu” koliko za nastupe, one “ozbiljne” koncertne, i po tome se razlikuju od drugih klapa. Dostigli su zaista najviši domet u klapskom pjevanju i postigli maksimalne uspjehe.
Najcjenjenija su klapa, a i po trofejima najuspješnija. Osvojili su u svojoj kategoriji sve što se moglo osvojiti, u broju gradova u kojima su nastupali, u broju država u kojima su kao sastav gostovali, u broju snimljenih ploča, u broju nastupa u TV emisijama, u dužini pljeska kojim ih slušatelji ocjenjuju, u broju dodataka kojima se publici odužuju…
Ni o jednom malom pjevačkom sastavu, glazbenoj družini, nije toliko u dnevnom i tjednom tisku pisano kao o Klapi Šibenik. Nekoliko stotina članaka, osvrta, feljtona i slično tiskano je o njima u doslovno svim novinama u našoj zemlji, i bivšoj državi.
Zadužili su “majstori pivači” svoj Šibenik, i ne samo Šibenik, nego cijelu hrvatsku kulturnu i glazbenu scenu.
A ljubav im se uzvraća.
Ljubav je, zaparavo, obostrana kad je u pitanju pisma i legendarna i neponovljiva Klapa Šibenik."

Ivo Jakovljević

Nastup u KD Lisinski 1979. godine ....

Klapa „Šibenik“ nastupila je 1979. godine u koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu i to je bio povijesni nastup jer je to bilo prvi put da jedna klapa održi koncert u koncertnoj dvorani koje su sve do tada bile namijenjene samo za klasičnu glazbu. Članovi te klape Dinko Gojanović Rakić, Anton Bataljaku, Radoslav Koštan i Branko Bubica prisjećaju s danas rado tog događaja i kažu kako im je trebalo 15 dana da bi uopće upravu te koncertne dvorane uvjerili da im dopuste taj nastup.
Razgovarajući među sobom te sada već davne 1979. godine palo im je na pamet da bi bilo dobro da nastupe u Lisinskom,a da im gosti budu Arsen Dedić i Gabi Novak. Kada u to njima kazali i oni su bili iznenađeni, ali im se ideja svidjela. "Dobili smo i potporu u Šibeniku od tadašnjeg Centra za kulturu na čelu s Dragom Putnikovićem i prof. Ive Livakovića. Razmišljali smo i kako aranžirati dvoranu, taj zaista veliki prostor. U tomu nam je pomogla gospođa Željka Lopatni koja je radila u cvjećari u do kuće Pasini. Kako je to bilo vrijeme cvjetanja brnistre odlučili smo da dvoranu aranžiramo s tom biljkom iz našeg podneblja. Profesor Livaković je angažirao gimnazijalce da beru brnistru i dobili smo dva kamiona za njezin prijevoz do Zagreba. Ali isplatilo se jer je to stvarno odlično izgledalo , niste znali što je bilo dojmljivije taj intenzivni miris ili izgled pozornice“, prisjeća se Gojanović Rakić.
Gospođa Željka Lopatni iskreno se razniježila kada smo je nazvali i pitali za tu, tada zaista, avanturu. " Kako s ene bih sjećala. ja sam tada bila tek mlada, neiskusna cvjećarka, to je bio zaista izazvov. Dovezli smo dvije tone brnistre iz Šibenika. U aranžiiranju mi je puno pomogao Marko Lišnjak. Znate kako smo napravili slapove brnistre? Pomoću crnih kanta za smeće koje smo poslagali u redove i na to onda stavljali brnistru što se, naravno, nije vidjelo. Da nije bilo bilo gospodina Lišnjaka ne bih u tome uspjela", kaže Željka Lopatni.
Po riječima Branka Bubice veliki dio posla odradio je redatelj Mate Relja koji je napravio scenarij za koncert, puno im je pomogao i Šibenčanin Marko Lišnjak koji je živio u Zagrebu. Sjeća se i kako su večer prije koncerta, samo po Zagrebu, po zidovima i deblima stabala lijepili plakatiće za koncert. No publika ih nije iznevjerila . Dvorana je bila puna, a brojni šibenski studenti sjedili su po okolnim stepenicama ističe Anton Bataljaku.
Imali su i mandolinski sastav pa je repertoar na koncertu bio raznovrstan- od klasike do popularnih dalmatinskih pjesama. Uz Arsena i Gabi gost je bio i Špiro Guberina,a voditeljica je bila Vesna Spinčić Prelog, po majci Šibenčanka.
Danas je posve normalno da klape nastupaju u koncertnim dvorana i da ih bez problema napune, kaže Radoslav Koštan, ali to je to tada zaista bio presedan.
Klapa Šibenik je i prva klapa koja je održala koncert u kazalištu. Bio je to splitski teatar, a prva su klapa koja je gostovala kod hrvatske dijaspore.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Radoslav Koštan 
2. tenor Branko Bubica, Zvonko Najev, Ivo Mikuličin
Bariton Ante Barbača, Zoran Grubišić
Bas Anton Bataljaku, Dinko Gojanović-Rakić 
Glazbeni voditelj  Ante Barbača

 Mandolinski sastav

Mandoline Ante Jelić i Mihajlo Vodišek 
Gitara  Vedranko Šikić
Kontrabas  Joško Šikić i Mate Višić

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
50. FDK Omiš 2016. Gosti festivala  
35. FDK Omiš 2001. Gosti festivala  
29. FDK Omiš 1995. Gosti festivala  
20. FDK Omiš 1986. Večer novih skladbi 1. NAGRADA PUBLIKE
Šijavica; glazba Dušan Šarac, stihovi Pere Picukarić
16. FDK Omiš 1982. Završna večer klapa 1. NAGRADA ŽIRI
1. NAGRADA PUBLIKE
Večer novih skladbi Bor (izvan konkurencije);
glazba Igor Kuljerić, stihovi narodni
15. FDK Omiš 1981. Večer novih skladbi 3. NAGRADA ŽIRI
1. NAGRADA PUBLIKE
NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU
12. FDK Omiš 1978. Završna večer klapa 1. NAGRADA ŽIRI
1. NAGRADA PUBLIKE
Večer novih skladbi Roko moj; glazba i tekst: Boris Jakovljević
11. FDK Omiš 1977. Završna večer klapa 1. NAGRADA ŽIRI
1. NAGRADA PUBLIKE
9. FDK Omiš 1975. Završna večer klapa 1. NAGRADA ŽIRI
8. FDK Omiš 1974. Završna večer klapa  
Večer novih skladbi 3. NAGRADA ŽIRI;
Dvi furešte, glazba i tekst: Ivo Furčić
7. FDK Omiš 1973. Završna večer klapa 3. NAGRADA ŽIRI
6. FDK Omiš 1972. Završna večer klapa  
5. FDK Omiš 1971. Završna večer klapa  
UKUPNO NASTUPA

13

1971., 1972., 1973., 1974., 1975., 1977., 1978., 1981., 1982., 1986., 1995., 2001., 2016.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 13  
Ukupno nagrada 13  
Ukupno natjecateljskih nagrada 9  
Ukupno ostalih nagrada 4  
     
Završna večer klapa 8  
1. nagrada žiri 4 1975., 1977., 1978., 1982.
2. nagrada žiri    
3. nagrada žiri 1 1974.
     
1. nagrada publike 3 1977., 1978., 1982.
2. nagrada publike    
3. nagrada publike    
     
Večer novih skladbi 5  
Izvedba nove skladbe 1 1981.
Nagrada autorima nove skladbe    
3. nagrada žiri 2 1974., 1981.
1. nagrada publike 2 1981., 1986.
     
Apsolutni pobjednici 3 1977., 1978., 1982.
     

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA