Na pragu pedesetog festivala ….

25.Veljača.2016.

Festival dalmatinskih klapa Omiš, omiljeno je okupljalište klapskih pjevača i kulturne javnosti te jedan od najznačajnijih događaja u kulturno – turističkoj ponudi Splitsko  dalmatinske županije. U lipnju i srpnju 2016. godine FDK održava se jubilarni 50-ti put. Zahvaljujući Festivalu grad Omiš postao je sinonim za klapsku pjesmu. U pola stoljeća svog djelovanja Festival je stvorio i izgradio pokret koji je prešao granice Dalmacije i Hrvatske, a klapska je pjesma kao iznimno hrvatsko tradicijsko blago priznata i na međunarodnoj razini uvrštenjem na UNESCO-v Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

O zanimanju klapa za 50-ti festival ….

Interes klapa je iznad prosjeka upravo zbog te obljetnice. Sad tek slijedi pravi posao, kroz treći i četvrti mjesec slijede audicije. Imamo audicije diljem Hrvatske u većim centrima i u susjednoj Bosni i Hercegovini. Točnije u Čapljini ćemo  28. travnja imati jedan svečani koncert koji će biti ujedno i audicija, za klape s područja BiH.

O kalendaru natjecanja ….

fdk-mijostanic4Što se tiče samog kalendara događanja, on je već utvrđen i može se vidjeti na našoj stranici.  Počinje sve već 4. lipnja s Večeri popularnih skladbi. Tu smo već primili velik broj popularnih obrada, ovih dana ćemo objaviti koje su to prošle na natječaju i koje će se izvoditi u Blatu. Vikend iza toga je Večer mješovitih klapa u Komiži. Prijašnjih godina ta je večer bila u rujnu, sada smo je prebacili nešto ranije, prije događanja u Omišu. Treći vikend je tradicionalna večer klapa debitanata. Mogu reći da imamo određeni broj debitanata, dovoljno da napravimo kvalitetnu večer. U Bolu imamo dvije večeri, jedna je natjecateljska, druga je revijalna. I onda kreću događanja u Omišu, počevši od 2. srpnja kada će biti svečano otvaranje, to će biti retrospektivna večer u čast 50 godina Omiša i svih onih zaslužnih. Tu će se pojaviti i one klape koje dugo nisu bile na omiškoj pozornici, ali ne bih još o imenima, dok detaljno ne složimo cijeli kalendar. Vikend iza toga, 7. do 9. srpnja idu tri izborne večeri, zatim Večer novih skladbi, Koncert grada Zagreba gradu Omišu, a sve završava sa ženskim i muškim finalom 22. i 23. srpnja.

O pokroviteljima festivala, sponzorima ….

Predsjednica RH je potvrdila pokroviteljstvo, također i Ministarstvo kulture. Dobili smo dozvolu i od UNESCO-a, potvrdili su pokroviteljstvo, točnije korištenje logotipa jer je klapska pjesma uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara.

Osim redovnog programa direkcija Festivala se intenzivno priprema za svečano obilježavanje 50. obljetnice kroz niz raznovrsnih projekata. Svim zainteresirani subjektima nudimo mogućnost sudjelovanja u financiranju jednog od njih. Sve detalje organizacije jubilarnog 50. FDK Omiš 2016. god. razradili smo u prigodnoj brošuri.

Izvadci iz interviewa ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa Omiš dnevniku Dalmacija News 25. veljače.