Na Rabu predstavljena monografija “Nima vaki testamenta”

10.Svibanj.2022.

Prekrasna večer buđenja uspomena i evociranja sjećanja na život i djelo utemeljitelja rapskog kulturnog „preporoditelja“ Ljube Stipišića Delmate održana je u petak, 6. svibnja 2022. u dvorani Kina Rab. U organizaciji Zaklade Delmata, Grada Raba te Gradske knjižnice Rab štovatelji njegova djela i njegovi rapski prijatelji i suradnici okupili su se kako bi se još jednom, desetak godina nakon njegove smrti, prisjetili Delmate i njegovih tragova na ovom otoku, te mu iskazali počast za sve napore, zalaganja i trud kojim je svojevremeno „probudio“ pomalo uspavani otok i postavio ga na značajnije mjesto hrvatske kulturne karte.

Nakon godinu i pol dana marljivog i pedantnog prikupljanja, analiziranja i sortiranja službenih podataka o životu i radu maestra Stipišića, kao i brojnih intervjua s Maestrovim suradnicima diljem Hrvatske, sve pod okriljem glavnog urednika Ivana Pehara te njegova zamjenika Mirka Đinđića, ali i uz svesrdnu pomoć obitelji Stipišić, autorica Herci Ganza „stvorila“ je monografiju naziva “Nima vaki testamenta“. Na predstavljanju koje je moderirao glazbenik i urednik portala Rab danas Hrvoje Hodak, o monografiji su govorili: upravitelj Zaklade Delmata mr. sc. Ivan Pehar, ravnateljica psihijatrijske bolnice Rab prim.dr.sc. Vesna Šendula-Jengić i autorica monografije Herci Ganza.

~~~~~

„Rapski“ dio priče o Maestru (kako su velikoga Ljubu jednostavno na Rabu nazivali), kao „glasnogovornica“ svih Rabljana, iznijela je prim. dr. sc. Vesna Šendula-Jengić, ravnateljica Županijske specijalne bolnice Insula. Naime, tijekom svojih dolazaka na Rab u svrhu rada na kulturnim projektima, Ljubo Stipišić posjećivao je i pacijente ove ustanove pružajući im terapijsku pomoć liječenja putem umjetnosti, što se, zanimljivo je istaknuti, saznalo tek nakon njegove smrti, a liječeći njihovu dušu, Ljubini su terapeutski poticaji na neke od pacijenata djelovali blagotvornije od bilo kakvih medikamenata. Osim samih osobnih zalječenja, kao rezultat njegovoga rada u Bolnici organizirane su i izložbe slika, ali su nastajale i prekrasne pjesme koje je Maestro uglazbljivao na stihove pacijenata. Osobito je bilo dojmljivo projiciranje recitacije pjesme „Antikrišti puka“, čije stihove sam izgovara, te koju je, kako je ispričala dr. Šendula-Jengić, poslao da se prikaže na simpoziju na kojem je trebao sudjelovati nekoliko dana prije svojeg preranog odlaska u nebeska prostranstva.

~~~~~

* – klikni na naslov i otvori sadržaj

FOTOGALERIJA*

~~~~~

Više pogledajte na portalu Rab danas!

~~~~~

Dosadašnja predstavljanja monografije:
Split, 11. veljače 2020.
– Solin, 12. veljače 2020.
Omiš, 16. srpnja 2020.