Omiške klape se vratile u kultnu dvoranu Lisinski

11.Listopad.2022.

Svečanim koncertom „Pismo moja, hrli tamo – Zagrebu na dar“ održanim u nedjelju, 9. listopada klape laureati omiškog Festivala vrhunskim su vokalnim izvedbama opravdali nužnost i značenje povratka „Omiša“ u hrvatski glazbeni hram, koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog. Nakon dvije godine stanke zbog pandemije i zagrebačkih potresa, kako onih stvarnih tako i političkih, upoznavanja i uvjeravanja nove gradske vlasti u vrijednost projekta koji ima tradiciju dugu 36 godina, šest je najboljih klapa svojim pjevom iz dubine duše doprlo do srdaca brojnih posjetitelja koncerta. Muške klape Krunik iz Kučina, Stine iz Zagreba, ženske klape Ventula iz Splita, Oželanda iz Zagreba i mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela, redom osvajači zlatnih odličja od stručnog suda i publike na ovoljetnom Festivalu u Omišu, te gosti klapa Šufit iz Splita trostruki apsolutni pobjednik Festivala, predstavile su se publici a capella izvedbama tradicijskih napjeva, skladbi i obrada popularnih pjesama.

Riječi dobrodošlice uputio je Joško Klisović, Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba počasnog pokrovitelja koncerta dok se Gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović u svom obraćanju zahvalio na gostoprimstvu. Oba su govornika istaknula suradnju i prijateljstvo gradova Omiša i Zagreba koja se realizira koncertom u dvorani Lisinski, ali i uzvratnim koncertom koji Grad Zagreb daruje Omišu u vrijeme Festivala.

Kao izaslanik Ministrice kulture i medija koncertu je prisustvovao državni tajnik Ivica Poljičak. U svom govoru pred kraj večeri istaknuo je vrijednost klapske pjesme kao hrvatskog nacionalnog blaga uvrštenog na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine.

~~~~~

Direktor Croatia Recordsa Želimir Babogredac iskoristio je prigodu da umjetničkom ravnatelju Festivala maestru Dušanu Šarcu javno uruči diskografsku nagradu Porin koju je Festival osvojio za nosač zvuka u kategoriji najboljeg albuma klapske glazbe.

Dio programa koncerta bio je posvećen umjetničkom ravnatelju Festivala Dušanu Šarcu koji je ove godine navršio šezdeset godina umjetničkog rada i osamdeset godina života, tako su posjetitelji mogli čuti maestrove skladbe Šibenska balada, Dvoje se milovalo drago, Nema bojeg, Drži na pameti i Na omiškoj stini u izvedbi svih klapa. Nekoliko prigodnih riječi o maestru uputio je glazbeni kritičar i njegov prijatelj Siniša Škarica, te je istaknuo kako je trenutak da se pored navedenih obljetnica podvuče crta i na petnaest godina maestrovog umjetničkog ravnanja omiškim Festivalom. Maestro Šarac se zahvalio na svim čestitkama.

~~~~~

Ravnatelj Festivala Mijo Stanić zahvalio se Gradu Zagrebu na gostoprimstvu i istaknuo vjeru u nastavak uspješne suradnje. Također je iskazao zadovoljstvo što je koncertu prisustvovao izaslanik Ministrice kulture i medija RH te iskazao želju i potrebu da Festival dalmatinskih klapa stekne status hrvatskog Nacionalnog Festivala.

~~~~~

Voditeljica programa Edita Lučić Jelić pozvala je klape da zajedničkom izvedbom pjesama Na omiškoj stini i Pismo moja, hrli tamo zaključe ovu prekrasnu glazbenu večer. Klape su pokazale i dokazale da pobjednicima najvećeg klapskog festivala pripada mjesto u najvećoj hrvatskoj koncertnoj dvorani, a to je potvrdila i publika koja ih je nagradila dugim i srdačnim pljeskom i koja nije krila radost što je prisustvovala 36. susretu najboljih klapa u gradu Zagrebu.

~~~~~

FOTOGALERIJA SA KONCERTA