Preminuo legendarni urednik ‘Slobodne‘ Tonči Bonaći

08.Svibanj.2020.

U Zagrebu je baš na Svetoga Duju, u 74. godini života i blizu pola stoljeća “misništva” u novinarstvu preminuo poznati splitski novinar Tonči Bonaći. Bio je rođeni novinar čiji su medij bili valovi Radio Splita, stranice Slobodne Dalmacije i Novog lista, frekvencije Hrvatske radio-televizije.

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu bio je voditelj festivalskih večeri od 1979. do 1989. godine.

U monografiji Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016 autorica Herci Ganza o Tonču piše:
Kvantitavno obogaćen program koji je već treću godinu zaredom obuhvaćao pet izlučnih večeri vapio je za voditeljem, a tu je ulogu od XIII. Festivala 1979. godine do XXIII. Festivala 1989. godine profesionalno i šarmantno utjelovio legendarni novinar topla, ugodna i snažna prepoznatljiva glasa Tonči Bonaći. U vrijeme kad se prihvatio ovog zadatka bio je najpopularniji voditelj i urednik Radio Splita kojeg sugrađani pamte po sadržajno i glazbeno bogatim kontakt-emisijama: “Prije mi nego podne”, “Kad će više tri ure”, “Lampica” i “Sve u 16”, ali i nezaboravnim dočecima novih godina u eteru.
Godine 1984., na poziv urednika Joška Kulušića, nakon 16-godišnje radijske karijere prelazi u Slobodnu Dalmaciju čime počinje njegova era pisanog novinarstva. Tonči Bonaći radio je i u Novom listu i na HRT-u, a ponajviše će ostati upamćen kao urednik Gradske rubrike Slobodne Dalmacije osamdesetih godina prošlog stoljeća u kojoj je s vremenom ušao u povijest i legendu, te postao jedan od najboljih i najomiljenijih urednika. Starije generacije novinara Slobodne Dalmacije rado ga se sjećaju, tvrdeći da ih je učio kako svijet učiniti boljim.

Goran Milić poznati hrvatski novinar, 2014. godine na pitanje novinara zašto se uvijek držao elektroničkih medija odgovorio: Teško je naći u jednoj osobi nadarenost za pisanje u tiskovnim medijima i za televizijsko utorstvo. Ja poznajem samo jednoga, to je Tonči Bonaći koji je podjednako spretan u oba medija.

O odlasku svoje legende dalmatinski dnevni list “Slobodna Dalmacija” piše ..