Svečano otvoren 54. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2020.

18.Srpanj.2020.

Večeri novih skladbi na Trgu Stjepana Radića u Omišu u petak je službeno započeo 54. Festival dalmatinskih klapa. Uz zvuke himne Grada Omiša, “Na omiškoj stini” festivalsku zastavu je podigao prof. Bože Mimica-Điran, dugogodišnji suradnik Festivala i donedavni član Festivalskog vijeća. Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, potom je prigodnim slovom službeno proglasio 54. Festival otvorenim.

Na “maloj pjaci” nastupilo je jedanaest klapa i izvelo dvanaest novih skladbi. Stručni ocjenjivački sud radio je u sastavu Rajmir Kraljević, Mirjana Siriščević, Ivana Tomić Ferić, Blaženko Juračić i Marijo Krnić.

Nagrada za najuspješniju skladbu prema glasovima publike nije dodijeljena zbog malog broja gledatelja uslijed poštivanja epidemioloških mjera.

Program je vodila Edita Lučić Jelić.

Vicko Dragojević autor glazbe Španjola na stihove Vedrana Bonačića u izvedbi muške klape Kaše iz Dubrovnika pobjednik je na Večeri novih skladbi 54. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, čime je zavrijedio Zlatnu plaketu kao autor najuspješnije nove skladbe. Ista klapa je prema ocjenama žirija zavrijedila i Nagradu za najbolju izvedbu.
Drugo mjesto i srebrna plaketa pripala je Živki Ključi za skladbu U oni dan na stihove Ružane Kovač u izvedbi novljanske klape Vinčace, dok su treće mjesto prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva podijeli autorski par Vinko Didović i Pjero Mirić za skladbu Ne umiru kapetani u izvedbi domaće klape Oneum i Roko Radovan autor glazbe i stihova za skladbu Dozivju nas glasi u izvedbi muške klape Korda iz Lumbarde.
Nagradu za najbolje stihove i plaketu “Drago Ivanišević” prema ocjeni stručnog povjerenstva u sastavu Dinko ŠkevinIvan J. Bošković i Bože Mimica dobio je Pjero Mirić.

~~~~~

FOTOGALERIJA