Tiskovna konferencija Festivala dalmatinskih klapa Omiš

08.Lipanj.2022.

U Kazališnoj kavani HNK Split održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 56. Festival dalmatinskih klapa Omiš. Na festivalu će ove godine nastupiti 47 klapa, ponovno se vraća tradicionalni koncert ‘Grad Zagreb gradu Omišu’, a prvi put se održava smotra dječjih klapa na kojoj će se predstaviti deset skupina. – Nakon dvije godine vraćamo se u normalu, imat ćemo puno gledalište, vjerujem sve večeri, pogotovo u završnim večerima. Centralna događanja počinju 24. lipnja na Trgu sv. Mihovila i traju sve do 16. srpnja, ukupno je devet večeri … Bit će 47 klapa, što u revijalnom, što u natjecateljskom programu. Otvaramo večeri u čast velikoga etnomuzikologa i dekana Umjetničke akademije gospodina Nikole Buble. Imat ćemo još jednu autorsku večer u čast 40. obljetnice smrti pjesnika Drage Ivaniševića. Na toj večeri će se predstaviti opus njegovog rada sa skladateljem Duškom Tambačom. Imamo večer novih skladbi, tradicionalnu večer festivala, dvije izborne večeri, večer mješovitih klapa i završne večeri. Ono što bih istaknuo nakon dvije pandemijske godine, ponovno se vraća tradicionalni koncert ‘Grad Zagreb gradu Omišu’ u suradnji s Gradskom skupštinom grada Zagreba – kazao nam je ravnatelj FDK Mijo Stanić koji je u tom programu najavio nastup 4 tenora, Renate Sabljak, klape Kaše uz tamburaški orkestar HRT-a i maestra Siniše Leopolda.

~~~~~

Tradicionalni omiški festival, osim koncertnih događanja, zadužen je i za očuvanje baštine na drugi način. – Tako da ćemo u okviru festivala imati tri promocije notnih edicija. Jedna je posvećena skladateljskom opusu maestra Dušana Šarca, našeg umjetničkog ravnatelja koji ove godine navršava 80 godina života i 60 godina skladateljskog rada … Također, paralelno s večeri novih skladbi imamo notnu ediciju novih skladbi i nosač zvuka. U okviru cijelog festivala održat ćemo jednu posebnu zanimljivost, održat ćemo izložbu tradicijskih nošnji koje su bile na omiškom festivalu – nastavlja Stanić.

~~~~~

Prva stvar na koju većina ljudi pomisli kad se spomene Omiš je Festival dalmatinskih klapa i Gusarska bitka. Festival dalmatinskih klapa je brend grada Omiša, spada pod zaštitu UNESCO-a, na to smo ponosni. Ove godine smo, za razliku od prijašnjih godina kada smo konferenciju održavali u Omišu, odlučili organizirati konferenciju u Splitu kako bismo još više pojačali promociju i pozvali publiku u Omiš – pojasnio je omiški gradonačelnik Ivo Tomasović.

~~~~~

~~~~~

Direktor Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Joško Stella kazao je kako manifestaciju podržava i iz privatnih razloga. Naime, njegov otac je više od 35 godina pjevao u klapi, a i sam Stella je rodom iz Omiša. – Kultura i turizam uvijek su išli zajedno, a velika je tradicija u Omišu dalmatinskih klapa tako da se na neki način predstavlja tradiciju klapa cijele naše obale. To je jedna prekrasna manifestacija koja ima svoju tradiciju i ono što me posebno veseli je da se sada uključuju i dječje klape, da se širi taj program, ta priča, da se prezentira na jedan novi način i da evoluira na neki način, to je ono što mi se posebno dopada, a mi kao TZ SDŽ uvijek promoviramo klapsku pjesmu kao jedan autentični simbol Dalmacije – poručio je Stella.

~~~~~

Novost festivala je smotra dječjih klapa. Taj događaj organizira se u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje te s OŠ Josip Pupačić u Omišu. – Naša školska klapa ove godine obilježava 25. godišnjicu ustanovljenja i sad smo doživjeli nešto što smo dugo željeli, da se dogodi smotra dječjih klapa. Prijavljeno je deset klapa, tri su iz Zadra, dvije s Korčule, dvije imotske, dvije omiške, dvije splitske. Dobro za prvu smotru, radujemo se, u subotu navečer će se održati natjecateljski dio. 11. lipnja dođite u školsko dvorište OŠ Josip Pupačić, bit će radosti i veselja i produbljenja tradicije. Djeca su uzbuđena i radosna jer nema smisla imati probe, pjevati, biti član klape, a ne nastupiti. Nastup je cvit pjevanja, a ovo će biti stvarno veliki vrhunski cvijet klapskog pjevanja s djecom – poručila je ravnateljica OŠ Josip Pupačić Davorka Deur.

~~~~~

Preneseno sa Dalmatinskog portala – Antonia Pešić