14. Susret klapa ,,Pismo moja” Imotski

21.Rujan.2022.

U subotu, 24. rujna u 20.00 sati, u Gradskoj kino dvorani u Imotskom još jedno izdanje Susreta klapa ,,Pismo moja”. Na ovogodišnjem Susretu sudjeluje devet klapa, redom uspješnih promicatelja dalmatinske klapske pjesme kao i glazbene baštine svoga kraja. Nastupit će mnogi laureati i dobitnici odličja na FDK Omiš, uključujući i ovogodišnje pobjednike – mušku klapu Stine iz Zagreba, te mješovitu klapu Kampaneli iz Donjih Kaštela. Pored njih još sudjeluju klape: Neverin (ž) iz Kaštel Lukšića, Orca (ž) iz Splita, Munita (m) iz Zadra, Sv. Mihovil (m) iz Proložca te domaće ženske klape Neviste i Galluna. Na Susretu će se predstaviti i domaća dječja klapa Cvit koja je također osvojila prvo mjesto na ovogodišnjem omiškom Festivalu, na prvoj Smotri dječjih klapa.

Dio koncerta bit će posvećen dvjema vrijednima i važnima ,,imotskim klapskim dušama”, koji su nas ove godine napustili: dr. Vlade Vicić (klapski pjevač, voditelj klapa i skladatelj) i dr. Kamil Benković (tenor imotsko-zagrebačke klape ,,Čežnja”). Njima će sve klape odati počast pjevajući ,,Pismu Imotskom” koju je svom kraju i svojim klapama napisao Vlade Vicić.

~~~~~

~~~~~

Klapska pjesma neraskidiv je dio hrvatske i svjetske nematerijalne kulturne baštine no ona je prije svega tradicija koja svakodnevno živi, raste i razvija se, poput onih koji je njeguju i promoviraju. Smisao kulturne baštine njezini su novi, mladi baštinici te njihova ljubav i želja za njezinim očuvanjem.

U Imotskom se klapska baština održava, promovira i čuva kroz tri klapske manifestacije – Susret klapa ,,Pismo moja” kao i prigodnim sakralnim klapskim koncertima i susretima pod nazivima ,,Klape Gospi od Anđela” i ,,Radujete se, narodi”. Uz postojanje dvije ženske klape te rad klapskih pjevačkih sekcija Glazbene škole ,,Dr. fra Ivan Glibotić” Imotski, s ponosom ističemo kako je imotska klapska baština osigurala svoje trajanje i razvoj. Sve klapske manifestacije grada Imotskog organizira Kulturna udruga ,,Pismo moja” Imotski odnosno pjevačka jezgra Udruge, ženska klapa ,,Neviste”.

Praćenje Susreta klapa bit će omogućeno i putem internetskog live streaminga (informacije na Facebook stranici organizatora) za sve koji neće moći nazočiti ovom događaju. Ulaz na Susret u imotsku Kino dvoranu slobodan je za sve posjetitelje i poklonike klapske pjesme.

Organizatori svima upućuju poruku Dobrodošlice!