mo. Mojimir Čačija – Autorska večer klapske ikone

02.Srpanj.2018.

Vo je naš Mojimir Čačija!’ – nakon tog parafraziranog citata voditeljice Lejdi Oreb gledalištem na Trgu Sv. Mihovila u nedjelju navečer prolomio se pljesak koji, činilo se, nikad neće prestati. A zaslužio je to, bez ikakve sumnje, glazbeni voditelj, autor, skladatelj, obrađivač, ikona klapskog stvaralaštva, Mojimir Čačija, koji je u sklopu 52. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu imao svoju autorsku večer.

Na njoj su, kako i priliči, omiškom pozornicom prodefilirale najbolje klape, izvodeći skladbe i napjeve iz Čačijinog respektabilnog stvaralačkog opusa.

Vo je naša zemja‘, ‘Ustani, Ivo, Ivane‘, ‘Lipo ime‘, ‘Uljenica moje matere‘, ‘Zima na škoju‘, ‘Umiri se more‘ samo su neke od izvedbi koje su donijele ženske klape Preženca, Neverin i Orca, muške klape Vinčace, Munita i Pinguentum te mješovita klapa Kampaneli.

No, posebnu notu, razumljivo, cijeloj večeri dala je klapa Sinj, Čačijino ‘dite’ čiji su se omiški štitovi i leuti nizali kroz desetljeća postojanja a savršenom izvedbom ‘Ferate’ još su jednom pokazali zašto ih i publika i struka toliko poštuje i voli.

Samo riječi hvale za velikog Mojimira Čačiju, dobrog duha klapskog svijeta i njegovog mu Sinja, imali su mo. Bojan Pogrmilović i mo. Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj Festivala, koji je naglasio kako za njega, uz dužno poštovanje prema svim ostalim autorima, u tom svijetu postoje četvorica veličanstvenih – Krešimir Magdić, Eduard Tudor, Duško Tambača i Mojimir Čačija.

Velike ljude krasi poniznost a nje u Mojimira ima obilje.

Ovo je jedna od mojih najljepših klapskih večeri a inspiraciju za sve što stvaram velikim dijelom dugujem upravo ovoj omiškoj pozornici. Hvala vam – poručio je na kraju večeri Čačija koji je, na radost svih kojima klapska pjesma nešto predstavlja, dobio i svoju notnu ediciju s autorskim skladbama i obradama, inače treću ediciju Mirabella u izdanju Festivala.

Valja spomenuti kako je posebnu svečarsku notu ovoj večeri dala i pobjeda Hrvatske nad Danskom u osmini finala Svjetskog nogometnog prvenstva. Naime, sve klape i uzvanici pratili su utakmicu na obližnjem trgu, ne štedeći glasnice a potom su se, izvrsno raspoloženi, prepustili užitku Čačijine večeri. Zbog utakmice je, naravno, i sama večer kasnila s početkom no to baš nikome nije smetalo.

Festival sa događanjima nastavlja u petak, 6. srpnja u 21 sat, kada je na redu prva izborna večer u kojoj se muške i ženske klape bore za ulazak u finalne večeri.

U nedavno tiskanoj monografiji “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 – 2016” autorica Herci Ganza na 237. stranici o maestru Čačiji piše ….. kliknite ovdje i pročitajte!


Vidi fotogaleriju!

tekst: Ružana Kovač