Delmata je bio veliki čovjek i veliki maestro

04.Listopad.2018.

Da je još među nama, maestro Ljubo Stipišić Delmata prošlog petka proslavio bi 80-ti rođendan. Najvećeg, nažalost, više nema ali na njegov rođendan nisu zaboravili Festival dalmatinskih klapa Omiš i Zaklada Ljubo Stipišić Delmata, organiziravši u Ilirskom sjemeništu u Omišu tribinu ‘Ćakula o maestru Ljubi‘.

Svoja sjećanja na čovjeka koji je nedvojbeno ostavio neizbrisiv znamen na klapsko pjevanje s brojnim posjetiteljima, među kojima su bili njegova supruga Nataša i sin, Zlatan Stipišić Gibonni, podijelili su zanimljivi govornici:

Leonard Pivčević, jedan od utemeljitelja FDK Omiš, dr. sc. Mirjana Siriščević koja je maestra Ljubu podučavala harmoniji, Jure Benić, član okteta ‘Dalmacijacement’ i Goran Listeš, član ‘Vokalista Salone’, vokalnih sastava koje je tijekom više desetljeća vodio Delmata te Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj FDK Omiš kojeg je sa maestrom vezala i suradnja i prijateljstvo.

Zanimljivo je bilo čuti iz prve ruke kako su izgledale probe koje je vodio maestro, kakav je bio kao učenik, kakav kao prijatelj i čovjek.

Da nije bilo našeg maestra i njegove ljubavi prema klapskoj pjesmi, ona bi izumrla. Ljubo je bio veliki čovjek i veliki maestro, vizionar, uvijek ispred vremena – sažeo je svoj a zapravo dojam sviju Goran Listeš koji je sa svojim Vokalistima upotpunio i glazbeni dio večeri koju je moderirao ravnatelj Festivala, prof. Mijo Stanić.

Članovi Upravnog i Nadzornog odbora Zaklade Ljubo Stipišić Delmata posjetili su grob ovog glazbenog velikana te u Omišu održali redovnu sjednicu Zaklade.


Tekst: Ružana Kovač

 

Maestro Ljubo Stipišić Delmata – In memorian