Dječje klape sjajnom uvertirom najavile 56. Festival

12.Lipanj.2022.

U subotu 11. lipnja je u gradiću na ušću Cetine bilo posebno veselo i raspjevano. Po prvi puta u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, FDK Omiš i Osnovne škole „Josip Pupačić“ održana je Smotra dječjih klapa. Smotra je počela još u ranim popodnevnim satima kada su dječje klape turističkim brodicama kanjonom rijeke Cetine otišle na ručak i druženje u poznato izletište „Radmanove mlinice“, a nakon toga posjetile su i muzej omiškog Festivala. Predvečer, u dvorištu osnovne škole, devet dječjih klapa podijeljenih u dvije kategorije, osnovci i srednjoškolci, pokazale su vrsno umijeće tradicijskog pjevanja na kojem bi im mogle pozavidjeti mnoge „odrasle“ klape.

Na samom početku koncerta uvaženim gostima i mnogobrojnoj publici obratila se ravnateljica škole domaćina Davorka Deur koja je u svom govoru, ne krijući uzbuđenje i radost ovim velikim događajem, istaknula: „Danas smo ovdje, u drevnom gradiću Omišu, obgrljenom stijenama i kanjonom na ušću rijeke Cetine u Jadransko more. Sigurna sam da ovakvog čarobnog krajolika i prirode nigdje nema, i nigdje ne postoji pogodnije mjesto za održavanje Smotre dječjih klapa, jer djeci je najljepše u koljevci, a Omiš je koljevka klapskog pjevanja“.
Dolaskom u Omiš počast organizatorima i naglasak na vrijednosti Smotre iskazala je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać koja je u nadahnutom izlaganju istaknula kako je ova Smotra koja je ujedno Državno školsko natjecanje važna karika u odgojno-obrazovnom procesu mladih i očuvanju naše hrvatske baštine i identiteta.

~~~~~

~~~~~

Ovim projektom ostvarila se dugogodišnja želja barda dalmatinske klapske pjesme maestra Ljube Stipišića Delmate, da se dječje klape natječu pod okriljem najvažnije klapske institucije. U ime grada domaćina koncert je pažljivo pratio Predsjednik gradskog vijeća Grada Omiša dr. Zvonko Močić. Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu dr. sc. Anita Gergorić, dr. sc. Ivana Tomić Ferić, Sandra Ivančić, prof. savjetnik, Antonela Burić, mag. muz., prof. Vanda Ferić, i prof. Tanja Topić podijelilo je slijedeće nagrade.
U kategoriji A, do petnaest godina, prvo mjesto i Zlatni omiški grdelin pripao je klapi Cvit iz Imotskog pod vodstvom Vanje Domazet

Zlatni omiški grdelin u kategoriji A – do petnaest godina, pripao je klapi Cvit iz Imotskog pod vodstvom Vanje Domazet

Srebrni omiški grdelin pripao je domaćoj klapi Bepo dok je brončani omiški grdelin pripao trećeplasiranoj klapi Benja iz Zadra. Prema broju osvojenih bodova, iznad devedeset, sve tri klape zavrijedile su prvu nagradu.

~~~~~

U kategoriji B, do osamnaest godina, prema broju osvojenih bodova, između osamdeset i devedeset, drugu nagradu osvojile su klape Manina iz Blata na Korčuli i Nuša iz Imotskog. Tri klape koje su sakupile više od devedeset bodova osvojile su prvu nagradu, a njihov je plasman odredio sjaj osvojenih omiških grdelina.

Tako je Zlatni omiški grdelin za prvo mjesto pripao klapi Sfida iz Korčule i njihovoj voditeljici Josipi Favro Kurtović “- Ne možemo riječima opisati koliko smo ponosni, čestitamo našim učenicima i našoj Josipi Favro Kurtović! Inače, ‘sfida’ je uvodna figura u viteškom plesu Moreška, a klapa djeluje drugu godinu i nadamo se da će nas (i uz izmjene generacija) još dugo uveseljavati i obogaćivati svojim zvonkim glasovima – reagirali su iz škole.

Zlatni omiški grdelin u kategoriji B – do osamnaest godina, pripao je klapi Sfida iz Korčule pod vodstvom Josipe Favro Kurtović

Srebrni omiški grdelin pripao je klapi Feral iz Zadra, dok je Brončani omiški grdelin pripao klapi Tramontana iz Zadra za osvojeno treće mjesto. Izvan natjecateljskog djela programa nastupila je klapa Matačićevi slavuji iz Omiša.

~~~~~

Bodovnu listu možete vidjeti klikom ovdje!

Poput odraslih i iskusnih voditelja program su vodili Marija i Luka Sovulj, učenici omiške osnovne škole. Osmjeh i radost na dječjim licima nakon cjelodnevnog druženja učinio je ponosne i radosne sve članove organizacijskog tima osnovne škole „Josip Pupačić“ i Festivala dalmatinskih klapa koji su vrijedno sa srcima punim ljubavi pomogli da Smotra prođe uspješno i da iduće godine na Drugu smotru dođe još više dječjih klapa iz cijele Hrvatske.

Inače na Prvoj omiškoj smotri dječjih klapa sudjelovalo je deset skupina i to: Benja iz Zadra, Bepo iz Omiša, Cvit iz Imotskog, Feral iz Zadra, Maestral iz Splita, Manina iz Blata na Korčuli, Nuša iz Imotskog, Sfida iz Korčule, Tramontana iz Zadra i Matačićevi slavuji iz Omiša (izvan natjecateljskog djela).

~~~~~

Fotogaleriju sa 1. smotre dječjih klapa u Omišu pogledajte ovdje!

Promidžbenu knjižicu s uvodnim pozdravom Ravnatelja i programom možete pogledati ovdje!