FDK Omiš danas i sutra – nove smjernice

16.Prosinac.2015.

U organizaciji FDK u subotu 21. studenoga, u Gusarskoj konobi Hotela „Plaža” u Omišu održan je Okrugli stol „FDK Omiš danas i sutra – nove smjernice”. Svrha Okruglog stola bila je predstavljanje novih planova, unaprijeđenja  odnosa između klapa i Festivala, te zadovoljavanje interesa i potreba klapa koje se žele potvrditi i afirmirati kroz programe Festivala.

Predstavljači i predavači bili su prof. Mijo Stanić, ravnatelj FDK, mo. Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj FDK i prof. Jure Šaban – Stanić klapski voditelj i pjevač, a teme su bile Stručna reorganizacija Festivala, Programska i tehnička reorganizacija Festivala, Pregled razvoja klapskih Festivala i njihov utjecaj na klapski svijet, te Program obilježavanja jubilarnog 50. FDK Omiš. Namjera novog ravnatelja bila je predstaviti nove smjernice, pokrenuti raspravu i prije provedbe čuti primjedbe i sugestije struke.

„Festival je institucija od šireg društvenog interesa da bi odluke donosila samostalno i naprečac, a bez slušanja glasa javnosti” između ostalog uvodno je rekao ravnatelj. Sve okupljene na samom početku u ime Grada prigodnim riječima pozdravio je dogradonačelnik  Omiša gosp. Ivo Tomasović.

Na Okruglom stolu sudjelovalo je 40-ak stručnjaka, voditelja, članova stručnog suda, pjevača i ljubitelja klapskog pjevanja. Neki od zvučnijih imena na skupu bili su Jakša Fiamengo, Joško Ćaleta, Vedrana Milin-Ćurin, Jasminko Šetka, Dragan Filipović, …

Po izlaganju svake teme povela se rasprava, a najviše polemike vodilo se o stručnosti članova ocjenjivačkog suda i jasnom definiranju referenci koje bi trebali imati članovi tog suda. Raspravu je izazvao i prijedlog da u završnim večerima sudjeluje 10 klapa, a ne 12 kao prethodnih godina.

Na Okruglom stolu sudionici su mogli po prigodnim cijenama kupiti Festivalska izdanja: II i III zbornik dalmatinskih klapskih pjesama, Monografiju i Ljetopis 40. god. FDK Omiš, notne edicije Mirabela, Leut i Nove skladbe, a na poklon su dobili CD-ove Novih skladbi 48 i 49. FDK-a.

Po završetku Okruglog stola za sve sudionike organiziran je zajednički ručak.

Fotogalerija s Okruglog stola!

Izlaganje ravnatelja prof. Mije Stanića

Izlaganje prof. Jure Šaban – Stanića