2016. – Godina Nikole Šubić Zrinskog

30.Rujan.2016.

Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora na 3. sjednici održanoj 23. veljače 2016. godine proglasio je 2016. “Godinom Nikole Šubić Zrinskog”. Inicijativu je pokrenula Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Međimurska županija.

Naime, odbor smatra da je riječ o hvalevrijednoj inicijativi kojom se promiče hrvatska povijest a time i vrijednosti koje povijesno simbolizira lik i djelo Nikole Šubića Zrinskog.

Nikola Šubić Zrinski zasigurno je jedna od najznažajnijih ličnosti hrvatske povijesti koji predstavlja simbol hrabrosti i junaštva hrvatskog naroda. S povijesnog aspekta 2016. godina iznimno je značajna godina za Republiku Hrvatsku budući da simbolizira 450. obljetnicu Sigetske bitke, odnosno herojske obrane Sigeta od Turaka, a time i obljetnicu smrti Nikole Šubića Zrinskog.

nikola-subic-zrinski

Nikola Šubić Zrinski

Sloboda, domoljublje, hrabrost i spremnost na žrtvovanje vlastitog života samo su neke vrijendosti koje simbolizira Nikola Šubić Zrinski. Zaustavivši 1566. godine moćnu tursku vojsku, te zbog svoje hrabrosti i časne smrti u obrani od Turaka ušao je u svjetsku povijest i izazvao divljenje čitave Europe.

U spomen na 450. Sigetsku obljetnicu u Republici Hrvatskoj i Mađarskoj obilježiti nizom prigodnih manifestacija pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, mađarskog predsjednika Janosa Adera i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Isto tako, u spomen na Sigetsku bitku i obitelj Zrinski u 2016. godini održat će se brojni znanstveni skupovi, postavljati spomenici, izvoditi opere, a glavne svečanosti će se održati u Zagrebu i Čakovcu.

Tako će se i Festival dalmatinskih klapa Omiš na ovogodišnjem svečanom koncertu u KD “Vatroslava Lisinskog”  u petak  4. studenoga 2016. g.  pridružiti proslavi ovog povijesno značajnog jubileja. Naime, sve klape sudionice tridesetdrugog svečanog koncerta “Pismo moja, hrli tamo”  izvest će na kraju koncerta završnu ariju  “U boj, u boj!”  iz opere Ivana pl. Zajca “Nikola Šubić Zrinski”.

49-fdk-lisinski-028