Humanitarni koncert FDK – Božić u klapskom ruhu

30.Prosinac.2016.

U srijedu 28. prosinca je u športskoj dvorani “Ribnjak” u Omišu u organizaciji Festivala dalmatinskih klapa Omiš, grada Omiša i Udruge “Prijatelj” održan humanitarni koncert “Božić u klapskom ruhu“. Pred oko tisuću posjetitelja u gotovo do posljednjeg mjesta ispunjenoj dvorani publika je preko dva sata uživala u izvedbama nekih od najzvučnijih imena klapske i zabavne glazbe. Najviše razloga za zadovoljstvo imali su članovi udruge roditelja i djece s posebnim potrebama “Prijatelj” iz Omiša za čiji se project “Glazbene radionice za djecu s posebnim potrebama” novac i prikupljao. U ugodnom ambijentu nove športske dvorane, koja je ovim koncertom prvi put službeno promovirana, štićenici udruge pjevali su i plesali, te se nakraju koncerta pridružili izvođačima na pozornici.

Iako omiški Festival strogo njeguje tradicijski klapski izričaj svrha i karakter koncerta dopustili su sudjelovanje klapa i izvođača čije pjevanje ne pripada toj kategoriji. Na koncertu su tako nastupali Neno Belan i klapa More, Marko Pecotić Peco i klapa Iskon, Marko Škugor, klape Adriaticum iz Šibenika, Filip Dević iz Splita, klapa Sinj, Pasika iz Kostanja kao i dječja klapa Bepo iz osnovne škole “Josip Pupačić” u Omišu. Svojim nastupom oduševili su i članovi Gradske glazbe Omiš pod ravnanjem dirigenta Ante Raljevića kao i mlada sopranistica umjetničke akademije u Splitu Gabrijela Deglin iz klase profesorice Terezije Kusanović. Voditelji koncerta, na kojem je omiška publika povremeno pjevala zajedno s izvođačima, bili su Edita Lučić Jelić i Nikola Urukalo.

Po završetku koncerta ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa profesor Mijo Stanić je rekao: “Izrazito sam zadovoljan odazivom gledatelja koji je nadmašio moja očekivanja. Vjerujem da su istinski uživali u ovoj divnoj božićnoj večeri i da kući nose lijepe dojmove.Veliki je to uspjeh za ovako mali grad. Nije bilo lako organizirati ovakav projekt, ali uz pomoć donatora i brojnih volontera koji su se odazvali i u ovo blagdansko vrijeme stavili na raspolaganje, uspjeli smo. Hvala im na tome! Posebno bih se zahvalio i svim sudionicima koncerta koji su se rado odazvali ovoj humanitarnoj akciji. Neka zvučna imena iz objektivnih razloga otkazala su nam svoj nastup u posljednji trenutak, ali vjerujem da to nimalo nije umanjilo kvalitetu koncerta koji je bio sjajan.” Upitan za mišljenje da li je ovaj koncert početak jedne nove tradicije, ravnatelj je kazao: “Rano je za takve ocjene. Uspješno smo probili led, ali trebati će nekoliko dana da se slegnu dojmovi, podnesu računi i poslušaju komentari publike kako bi se procijenilo može li ovako veliki projekt postati tradicija. Najvažnije je da smo se svi dobro zabavili i pri tom učinili dobro djelo onima kojima je takva pomoć najpotrebnija.

Fotogalerija sa koncerta!

..:: :: ::..


Reportaža TV Jadran by FDK Omiš

Osvrt portala DalmacijaNews na koncert