Jakša Fiamengo, velikan hrvatskog pjesništva

27.Prosinac.2018.

Prije pet godine napustio nas je jedan od zadnjih stupova dalmatinske poezije i skladane šansone, pjesnik, književnik, novinar i akademik Jakša Fiamengo, u 73. godini života. Rođen je u Komiži 1946. godine, a živio je u Splitu gdje je do mirovine zaposlen u kulturnoj rubrici Slobodne Dalmacije. Poeziju i druge tekstove objavljuje u časopisima od 1965. godine, a bio je urednik časopisa Vidik, urednik Biblioteke suvremenih pisaca itd.

U srpnju 1993. godine ovjenčan je maslinovim vijencem na pjesničkoj manifestaciji Croatia rediviva u Selcima na Braču, a među brojnim nagradama dobitnik je i Porina za životno djelo.  Za redovitog člana u Razredu za književnost primljen je 15. svibnja 2014. Vrijedno je napomenuti da je Jakša Fiamengo od 29. svibnja 2008. do prijema u HAZU bio njen član suradnik. Osim toga Jakša je za 2014. godinu i dobitnik Nagrade dnevnika “Slobodna Dalmacija” za životno djelo u području novinarstva – nagrade Joško Kulušić.

Objavio je petnaestak knjiga pjesama, a sudjelovao je i u stvaranju niza pjesničko-likovnih mapa. Od kraja sedamdesetih godine njegova poezija počinje se uglazbljivati i Jakša Fiamengo postaje nezaobilazna osoba dalmatinske šansonjerske i klapske scene, posebno na festivalima u Splitu i Omišu. Suradnja Jakše i Festivala dalmatinskih klapa traje još od 1981. godine kada se prvi put kao autor tekstva pojavio na Večerima novih skladbi. Od tada redovito s manjim prekidima Jakša Fiamengo je stalni sudionik i suradnik Festivala. I ne samo kao autor stihova, nego i kao predstavnik za tisak i autor scenarija festivalskih večeri.

Jakša Fiamengo kao autor stihova na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu prisutan je od 1981. godine. Do sada mu je uglazbljeno preko 50 tekstova od kojih su 13 dobitnici nagrade za najbolje stihove.

Foto: Duje Klarić (CROPIX)

~~~~~

Preuzeto sa youtube kanala Hrvatskog društva skladatelja

~~~~~

Pročitajte još o Jakši …..

– Jakša Fiamengo

– 15. svibnja 2014. Jakša je primljen za redovitog člana HAZU

– Autorski dvojac Krešo i Jakša ili Jakša i Krešo