Jubilarni koncert – 30 godina klape Croatia-München

03.Listopad.2019.

Stihovima pjesme „Zvona zvone prijatelji“ koju je napisao i uglazbio član klape Croatia iz Münchena David Kovačić, a za klapu obradio Joško Ćaleta, a koja je praizvedena na koncertu održanom u subotu 21. rujna 2019. u prekrasnom ambijentu do posljednjeg mjesta ispunjene crkve „Allerheiligen Hofkirche“, kojim je klapa Croatia Hrvatske katoličke župe u Münchenu obilježila 30 godina postojanja. Ovom pjesmom napisanom upravo za ovu prigodu slavljenici su s puno emocija pozdravili svoje klapske prijatelje pozvane da uveličaju njihov jubilarni rođendan – klapu Bunari iz Vodica, žensku klapu Kapric iz Zadra, klapu B.A. iz Buenos Airesa (Argentina) i žensku klapu Filiae Croatiae iz Stuttgarta. Na koncertu su nastupili i ojkači KUD-a Promona iz Promine, te šibenski šansonjer na gitari Vedranko Balara Šikić.

..::..

..::..

Zvona zvone u daljini, klapa piva u tuđini
Sinje more, glasom zove dođi sine zemlji svojoj
Sudbina nas ista spaja, a tuđe sunce nema sjaja
Prijateljstvo sve nas veže, kad oko srca nešto steže.

Dolaze nam prijatelji naši, dolaze da s nama pivaju
Duša piva, srce plače kad se sitim doma jedinog.

Zlatnom mrižom triba vezat, naše vrime nikad srezat
Neka pisma bude vična, neka čuje cili svit.

Dolaze nam prijatelji naši, dolaze da s nama pivaju
Duša piva, srce plače kad se sitim doma jedinog.

..::..

Klapa HKŽ Croatia München osnovana je 1989. godine. Njezin utemeljitelj i osnivač, fra Branko Brnas u pozdravnom pismu pročitanom na početku koncerta osvrnuo se na početke i prve dane okupljanja klape. Kroz tri desetljeća svoga postojanja klapa je nastupala diljem Njemačke, ali i Hrvatske. Prigodom jubileja klapa Croatia je objavila i svoj prvi nosač zvuka „Ton po ton – 30 godina Klape HKŽ Croatia München“, snimljen pod stručnim vodstvom Joška Ćalete. Na omotu nosača zvuka piše: „Današnja Klapa HKŽ Croatia München djeluje s ciljem očuvanja i promicanja dalmatinske klapske pjesme te klapskih skladbi sakralnog i domoljubnog karaktera. U svom repertoaru klapa njeguje izvorne narodne i autorske klapske pjesme, a važno mjesto na repertoaru zauzimaju i duhovne klapske pjesme u obradi poznatih glazbenika. Sve skladbe klapa izvodi „a capella“ i to u najmanjem rasponu četveroglasno.“

Svečanom koncertu prisustvovao je i ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić, koji je u pozdravnom govoru slavljenicima čestitao jubilej, te zaželio i nadalje uspješno promicanje hrvatske kulture kroz dalmatinsku klapsku pjesmu. Program su vodili Edita Lučić Jelić, dugogodišnja voditeljica Omiškog festivala i Božo Marić.

U nedjelju 22. rujna, sve su klape u narodnim nošnjama šibenskog kraja ponosno sudjelovale u velikom svečanom mimohodu kroz grad München u okviru Oktoberfesta, koji je izravno prenosila njemačka nacionalna televizija, te tako i na ovaj način prezentirali hrvatsku kulturnu baštinu na najvećoj narodnoj fešti svijeta.

Cilj koncerta da se ovim okupljanjem klape još više povežu i zbliže jedne s drugima i s rodnim krajem u potpunosti je ostvaren. Boravak klapa u Njemačkoj pokazao je da klapska pjesma postaje sve jača spona zajedništva, ne samo u domovini, nego i izvan nje. Klape iz iseljeništva posjećuju domovinu, ali i klape iz domovine posjećuju iseljene Hrvate. Na taj se način događa jedna vrsta kreativne kulturološke razmjene. Ujedinjuje nas ista pjesma, ista ljubav, isti korijeni, ista sjećanja, isti snovi, jezik i duša hrvatska, čulo se to i u pozdravnim govorima na koncertu. Ono što se iz početka događalo u nekoj zabitoj konobi ili slijepoj uličici maloga dalmatinskog gradića, preraslo je sebe i natkrililo svijet. Od dalmatinske konobe do svjetske kulturne baštine!

Domaćini su se pobrinuli da u tri dana zajedničkog druženja gostima ništa ne nedostaje i da se u Münchenu osjećaju ugodno. Veliko prijateljstvo klapa iz domovine i iseljeništva koje seže još iz 2006. godine kada je u Hrvatskoj organiziran prvi Susret klapa iz iseljeništva, u Münchenu se još više produbilo i proširilo na nove sudionike, a svi zajedno nisu krili svoje emocije prilikom rastanka i nisu dvojili da će se ponovno vidjeti na nekom skorom novom klapskom susretu bilo u domovini ili negdje drugdje u svijetu.

..::..

Dragim klapskim prijateljima, članovima klape Croatia: prvom tenoru Dubravku Šunjergi; drugim tenorima Tomislavu Vlahoviću, Radovanu Radasu i Davidu Kovačiću; baritonima Florianu Šibeniku, Christianu Flüchteru, Davidu Friganu, Andriji Brkiću, basovima Ivici i Perici Franjičeviću, Danielu Jurakiću i Branimiru Kreši, kao i njihovoj voditeljici Teodori Festini od srca čestitamo i želimo još puno jubileja.

..::..

Osvrt na portalu FeniX

..::..