Klapa Samoana

14.Srpanj.2013.

Ansambl je osnovan 2011. godine i u istoj godini je imao premijeru na Božićnom koncertu Hrvatskog društva u Aucklandu. Od tada su nastupali na raznim događanjima u hrvatskim i pacifičkim krugovima, u nadi da publici mogu pruži radost glazbe, bez obzira na kulturu, jezik ili nacionalnosti.

Njeguju samoanski Acapella zvuk kakav nikad niste čuli,zvuk sadržan od različitih stilova iz cijelog svijeta. Klapa Samoana donosi publici novi doživljaj glazbe stare i nove pacifičke kulture.

klapa_samoana

Na drugoj izbornoj večeri 47. Festivala dalmatinskih klapa Omiš, u natjecateljskom dijelu,  najbolje su bile ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića i muška klapa Kaše iz Dubrovnika. Večeras je na trgu Stjepana Radića na redu treća izborna večer, nakon koje ćemo saznati klape koje ulaze u žensko i muško finale.

Dalmatinska klapska pjesma odavno je probila okvire Dalmacije i Hrvatske, pa je tako gost večeri bila klapa Samoana sa Novog Zelanda.

Članovi klape koju vodi klasično obrazovani glazbenik Christian Malietoa Brown pjevali su pjesme “Vilo moja”, “Projden kroz pasike”, “Ju te san se zaljubia” i obradu jedne tradicionalne samoanske pjesme. Najzanimljivije od svega je što niti jedan član klape Samoana ne govori hrvatski.

Večeri su prisustvovali Goran Kačurov,  voditelj folklornog ansambla “Kralj Tomislav”, bivši Ladovac koji je prije nekoliko godina otišao u Auckland i tamo “zarazio” Maore  s klapskom pjesmom, i predsjednik Uprave Croatia osiguranja Krešimir Starčević, dugogodišnji prijatelj i zaljubljenik u klapsku pjesmu.

Folklorni ansambl “Kralj Tomislav” djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog društva Novi Zeland, a uključuje tamburaški orkestar, pjevački zbor, žensku vokalnu skupinu te tri folklorne skupine, a broji stotinjak članova. Važno je napomenuti da su članovi ansambla Hrvati, ali i Englezi, Nizozemci, Maori i Samoanci, no svi slave hrvatsku kulturnu baštinu na jedan posebno atraktivan način kojeg, tijekom godine, predstave i do stotinjak puta kroz svoj respektabilni repertoar putem atraktivnih nastupa.

Omiška publika odlično je prihvatila klapu Samoana i možemo samo poželjeti što više ovakvih gostovanja.