Klapa - Ardura

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Ardura
  • Grad: Zadar
  • Godina osnutka: 2003.

BIOGRAFIJA:

Muška klapa "Ardura" osnovana je 2003. godine s ciljem očuvanja i promicanja klapskog (a capella) pjevanja, kao djela dalmatinske kulturne baštine. Njeni osnivači su Petar Bavčević, Ivica Prtenjača i Mario Smoljan. Naziv Ardura dao je Petar Bavčević, od milja zvan Pjero, a označava odsjaj sunca u moru pri zalazu.
Od osnutka kroz klapu je prošlo četiri do pet članova. Jedan od problema koji smo imali je upravo mijenjanje članova. Klapa se navikne na jedan određen stil rada, točno se zna tko što pjeva te kakav je repertoar i onda ti kaže jedan od pjevača da odlazi, što uvjetuje onda promjenu, katkad i pjesama i određenih dionica. Vođenje klape preuzeo sam 2009. godine, a do tada pjevao sam dugi niz godina u klapi "Dalmati" iz Zagreba, iz koje su ponikli Bruno Vučković i Đani Stipaničev, navodi Habuš.
U svom dosadašnjem radu klapa bilježi mnoge zapažene nastupe kao što su nastupi na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, gdje nastupaju svake godine od osnutka, a ove godine prvi put su se našli u finalu. Nadalje, Ardura je nastupala na manifestaciji "Glasi baštine" koja promiče pjesme zadarskog kraja te je dio projekta Hrvatska priča, a održala se u samostanu Sv. Duje na otoku Pašmanu.
- Godine 2004. svojim smo nastupom upotpunili i obilježili prezentaciju Zadarske županije u projektu Eko-Etno na zagrebačkom velesajmu. Sudjelovali smo na Festivalu klapa "Školjka" u Pakoštanima, gdje smo 2009. godine osvojili zlato, a 2010. srebro od strane žirija. Od festivala zabavne glazbe nastupili smo 2009. godine na "Melodijama hrvatskog juga" u Opuzenu gdje smo osvojili drugu nagradu žirija, a nastupit ćemo i ove godine s pjesmom Ante Sikirića "Srce ispod jakete", navodi Habuš.
Klapa "Ardura" nastupit će na festivalu u Neumu s pjesmom "Mi smo ljudi kamena i mora" Pere Picukarića koji je autor teksta, a glazbe Dražen Žanko. Članovi klape zapjevali su s Draženom Žankom na ovogodišnjem 50. jubilarnom Splitskom festivalu te su sudjelovali na smotri klapa u Sv. Filip i Jakovu, Privlaci, Benkovcu.
- U Skradinu je naš Pjer dobio nagradu za najboljeg basa. Najdraži nam je ulazak u finalnu večer festivala u Omišu, što je veliki poticaj i motivacija za budući rad i djelovanje. Na omiškom festivalu nastupilo je 50-ak klapa u polufinalnim izlučnim večerima, koje su se održale dva tjedna prije finala. Prema mišljenju žirija, u finale je ušlo 12 muških klapa među kojima smo bili i mi, naravno u večeri finala muških klapa, pojašnjava sugovornik. Konkurencija u Omišu je bila iznimno jaka. U finalu nastupile su vrhunske klape kao što su Pivači KUD-a Cambi, Gardelin iz Zagreba, Pingmentum iz Buzeta, Adrion iz Makarske i drugi.
- Nastupili smo prvi s pjesmama "Dragi, dragu ostavljaše" i "Nemoj vilo, nemoj draga" što je i prilično velika odgovornost, jer pjevate prvi, navodi voditelj "Ardure".

(Iz intervjua voditelja klape Dražena Habuša Zadarskom listu 13.08.2010.)

SASTAV KLAPE:
1. tenor Mario Smoljan
2. tenori Marko Žorž, Dražen Habuš
Baritoni Vjekoslav Šuljić, Ivica Prtenjača
Basovi Marijan Muščat, Ivan Košta, Petar Bavčević
Glazbeni voditelj Dražen Habuš

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
46. FDK Omiš 2012. Izborna večer muških klapa  
45. FDK Omiš 2011. Izborna večer muških klapa  
44. FDK Omiš 2010. Završna večer muških klapa  
43. FDK Omiš 2009. Izborna večer muških klapa  
42. FDK Omiš 2008. Izborna večer muških klapa  
41. FDK Omiš 2007. Izborna večer muških klapa  
40. FDK Omiš 2006. Izborna večer muških klapa  
39. FDK Omiš 2005. Izborna večer muških klapa  
38. FDK Omiš 2004. Izborna večer muških klapa  
UKUPNO NASTUPA

1

 

NAGRADE NA FESTIVALU:

-----

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA