Klapa - Fortunal

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Fortunal
  • Grad: Rijeka
  • Godina osnutka: 1994.

BIOGRAFIJA:

Ljubav prema klapskoj pjesmi i želja za očuvanjem glazbene baštine svojih predaka okuplja u Rijeci u veljači 1994 god. pjevače klape Fortunal. Njegujući prije svega “a cappella” način pjevanja, klapa Fortunal gradi svoj repertoar na dalmatinskoj klapskoj pjesmi, na pjesmi sjevernog primorja, te na crkvenoj glazbenoj baštini.
Svoj bogati i u glazbenom svijetu prepoznatljivi izričaj podastrla je poštovateljima klapske pjesme na brojnim koncertima u domovini i svijetu, radijskim i TV emisijama, festivalima i smotrama klapske pjesme i naposljetku, zabavno-glazbenim festivalima i priredbama gdje je nerijetko surađivala s brojnim poznatim licima hrvatske estrade i glumišta.

Gotovo da nema kutka Hrvatske u kojem „Fortunal” nije pjevao, no samostalni koncert u Koncertnoj dvorani „Vatroslav Lisinski” održan u travnju 2000. godine, zatim humanitarni koncert „Fortunal i prijatelji” u lipnju 2002. na Ljetnoj pozornici u Opatiji (uz „Fortunal” nastupili Oliver, Aki Rahimovski, Dado Topić, Neno Belan&Fiumens, Zorica Kondža, Meri Cetinić, Vinko Coce, Matija Dedić, Josip Genda, Rade Šerbedžija) su događaji od iznimnog značaja za ovu klapu. Vrijedno je spomenuti i činjenicu da je „Fortunal“ u pet navrata uspio do posljednjeg mjesta publikom ispuniti riječko Kazalište.
Klapa Fortunal je održala brojne koncerte diljem Europe (Italija, Slovenija, Mađarska, Slovačka, Češka, Njemačka, Austrija, Norveška), tri puta je bila na južnoameričkom tlu, jednom u sklopu programa „Hrvatska priča” (Urugvaj, Peru i Čile) i dva puta u Argentini na poziv prijateljske klape BA iz Buenos Airesa. Godine 2005. bilježi se gostovanje Klape u Južnoafričkoj Republici. U osobito dragom sjećanju klapi je ostao posjet Rimu i Vatikanu 1997. godine kada su zajedno s ostalim klapama, a u organizaciji direkcije FDK Omiš, pjevali Svetom Ocu. Svoju desetu godišnjicu (2004. god.) „Fortunal” je obilježio nizom koncerata diljem zemlje i svijeta.
Klapa koju po riječima mnogih eminentnih glazbenika i kritičara odlikuje ljepota, neposrednost i specifična ekspresivnost glazbenog izričaja je izdala 5 samostalnih nosača zvuka. Treći nosač zvuka „Fire on the sea“ je objavljen u SAD-u 2000. godine.

Od početaka, „Fortunal“ su umjetnički vodili Nataša Ožura, Sveto Popović (povremeno bariton Klape), Nino Načinović, Darko Majstorović, Boris Mohorić (višegodišnji član, drugi tenor Klape) i Ante Rados (bariton Klape).

Pritnanja i nagrade ....

Tijekom svog plodnog umjetničkog djelovanja klapa je ostvarila niz uspjeha i okrunila se brojnim nagradama i odličjima. Izdvajamo:

- Festival dalmatinskih klapa-Omiš (1995.): 1.nagrada publike, 2.nagrada žirija, Nagrada voditelja klapa «Bašćinski glasi», Nagrada za najbolju interpretaciju nove skladbe, Nagrada za najbolji tekst nove skladbe «Suze tvoje» (A.Rados);

- Festival dalmatinskih klapa-Omiš (1997.):  1.nagrada publike, 1.nagrada žirija;

- Festival dalmatinskih klapa-Klis (1997.):  1.nagrada žirija;

- Festival dalmatinskih klapa-Omiš (1998.): 3.nagrada publike, 3.nagrada žirija;

- Festival sjevernojadranskih klapa-Senj (1998.): 1.nagrada publike, 1.nagrada žirija;

- Festival dalmatinskih klapa-Omiš (1999.): 2.nagrada žirija;

- Večeri dalmatinske pisme – Kaštel Kambelovac (1999.): 3.nagrada publike;

- Večeri dalmatinske pisme – Kaštel Kambelovac (2002.): 2.nagrada publike;

- Večeri dalmatinske pisme – Kaštel Kambelovac (2003.): 2.nagrada žirija za izvedbu: FORTUNAL-ženska klapa LUKA;

- Festival Melodije Istre i Kvarnera, MIK 2004. : 3.nagrada žirija;

- Godišnja Nagrada Grada Rijeke, 2004.

- Festival Melodije Istre i Kvarnera, MIK 2005. :  2.nagrada žirija;

- Porin za najbolju klapsku izvedbu, 2006.

- Godišnja Nagrada Primorsko-goranske županije, 2006.

POSTAV KLAPE:

Od prvoga dana u Klapi pjevaju Saša Depeder (drugi tenor), Anelo Šćulac (drugi tenor), Predrag Krečar (bariton), Kristijan Fonović (bas), Ante Veršić (bas) i Jurica Žunić (bas). Ante Rados (bariton) je došao 1995., Radovan Baričević (prvi tenor) 2001., Damir Jurčić (bariton) 2004.godine.

Na mjestu prvog tenora još su pjevali Ivica Kanešić (1994.), Ivica Žunić (1994.-2001.) i Vinko Coce (2001.-2002.).

Godine 1994. na poziciji baritona, uz Krečara su pjevali Tonći Seršić i Marino Brusić. Iste godine je basove pojačavao Domagoj Košta. edan od osnivača je bariton Krunoslav Veršić, ujedno i čovjek koji je dao ime klapi Fortunal.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
28. FDK Omiš 1994. ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA  
29. FDK Omiš 1995. ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA 2. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
1. NAGRADA PUBLIKE
NAGRADA BAŠĆINSKI GLASI
30. FDK Omiš 1996. ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA  
31. FDK Omiš 1997.  VEČER KLAPA DEBITANATA  1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
 ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA  1. NAGRADA PUBLIKE
32. FDK Omiš 1998.  VEČER KLAPA DEBITANATA  3. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
 ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA  3. NAGRADA PUBLIKE
33. FDK Omiš 1999. ZAVRŠNA VEČER MUŠKIH KLAPA  2. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA