Klapa - Korjandul

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Korjandul
  • Grad: Zagreb
  • Godina osnutka: 2002.

BIOGRAFIJA:

Od djevojaka pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske, a povezanih međusobnim zborskim i pjevačkim poznanstvima, okupila se u travnju 2002. godine u Zagrebu klapa Korjandul koja je, u skladu sa svojim imenom, uskoro ukrasila žensku klapsku scenu u Hrvatskoj. Prvi voditelj Mario Markovina, i sam klapski pjevač, formirao je i obilježio glazbeni izričaj klape. Korjandul je njegovao autohtoni a capella način pjevanja te je repertoar sazdan većinom od izvornih i obrađenih izvornih napjeva i pjesama najvažnijih klapskih autora: Ljube Stipišića, Mojimira Čačije, Duška Tambače, Dinka Fija, Krešimira Magdića, Eduarda Tudora, Nikole Buble i mnogih drugih, čime je klapa nastojala dati svoj doprinos očuvanju klapske baštine.

Pod vodstvom Marija Markovine već iduće godine (2003.) nastupile su “korjandulice” kao debitantice u Bolu i osvojile obje prve nagrade: Kamen sreće (stručnog povjerenstva) i Školjku sreće (nagradu publike) te izborile pravo nastupa u Omišu. A onda se dogodilo čudo: debitantice Adrijana Kulaš (prvi sopran), Ivana Vrkić i Koraljka Mužić (drugi sopran), Emilija Vulelija i Sanja Macura (prvi altovi),  Helena Batinica i Kosjenka Ivček (drugi altovi) osvojile su prvu nagradu stručnog povjerenstva Zlatni štit na ženskoj Finalnoj večeri. Da nije bila riječ o početničkoj sreći ili prolaznom uspjehu, dokazale su ove djevojke četverostrukom uzastopnom pobjedom i osvajanjem četiriju Zlatnih štitova s povijesnim grbom Omiša u razdoblju od 2003. do 2006. godine, što nije pošlo za rukom ni jednoj drugoj klapi tijekom prvih pola stoljeća Festivala. Uz početni sastav, već 2004. godine među drugim altovima nastupa i Iskra Skaljer, da bi postavu drugih altova 2005. činile, uz Kosjenku Ivček (poslije Štefanić), dvije nove članice: Antonija Bezić i na samo godinu dana Janja Lozica. Godine 2006. umjesto Koraljke drugi sopran pjeva Ana Babić. Nakon Marija klapu je vodio Andro Bojanić koji je s uspjehom svoju strast i ljubav za klapsko pjevanje i pjevanje uopće prenosio na klapu. Klapa je često surađivala i s klapskim stručnjacima poput: Joška Ćalete, Jurice Boškovića, Srđana Berdovića i drugih.

Tijekom godina pohođenja “Omiša” klapa Korjandul sudjelovala je i na večerima novih skladbi 2005. i 2007. godine, koje su se u to vrijeme održavale u Blatu na Korčuli, gdje su donijele nagrade priznatim klapskim autorima Peri Gotovcu i Dinku Fiju. Klapa Korjandul redovito je sudjelovala na koncertima pobjednika omiškog Festivala u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog i na Večerima bolskih pobjednika, također u organizaciji FDK-a Omiš. Gostovale su skoro u svakom kraju Hrvatske, na klapskim smotrama i kao gošće na koncertima drugih klapa, ali i na međunarodnoj zborskoj smotri u Pragu. Gostovale su u Švicarskoj kod klape Chorus Croaticus u suradnji s kojom su održale niz koncerata u više gradova za brojnu iseljeničku zajednicu.

SASTAV KLAPE:
1. sopran Adrijana Kulaš
2. sopran Ivana Vrkić i Koraljka Mužić
1. alt Emilija Vulelija i Sanja Macura
2. alt Helena Batinica i Kosjenka Ivček
Glazbeni voditelji Mario Markovina, Andro Bojanić

U klapi su još pjevale Ana Babić, Antonija Bezić, Janja Lozica i Iskra Skaljer.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
41. FDK Omiš 2007. Večer novih skladbi Ne virujen valovima tvojin - glazba: Dinko Fio, tekst: Ivo Cetinić
40. FDK Omiš 2006. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
39. FDK Omiš 2005. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
38. FDK Omiš 2004. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
37. FDK Omiš 2003. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
PLAKETA NAJBOLJI DEBITANT
Večer klapa debitanata 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
1. NAGRADA PUBLIKE
UKUPNO NASTUPA 5  2003., 2004., 2005., 2006., 2007.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 5  
Ukupno nagrada 7  
Ukupno natjecat. nagrada 7  
Ukupno ostalih nagrada -  
     
Završna večer klapa    
1. nagrada žiri 4 2003., 2004., 2005., 2006.
     
Plaketa najbolji debitant 1 2003.
     
Večer klapa debitanata 2  
1. nagrada žiri 1 2003.
1. nagrada publike 1 2003.
     

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA