Klapa - Korjandul


BIOGRAFIJA:

Od djevojaka pristiglih iz raznih krajeva Hrvatske, a povezanih međusobnim zborskim i pjevačkim poznanstvima, okupila se u travnju 2002. godine u Zagrebu klapa Korjandul koja je, u skladu sa svojim imenom, uskoro ukrasila žensku klapsku scenu u Hrvatskoj. Prvi voditelj Mario Markovina, i sam klapski pjevač, formirao je i obilježio glazbeni izričaj klape. Korjandul je njegovao autohtoni a capella način pjevanja te je repertoar sazdan većinom od izvornih i obrađenih izvornih napjeva i pjesama najvažnijih klapskih autora poput Ljube Stipišića, Mojimira Čačije, Duška Tambače, Dinka Fia, Krešimira Magdića, Eduarda Tudora, Nikole Buble i mnogih drugih čime je klapa nastojala dati svoj doprinos očuvanju klapske baštine.
Pod vodstvom Maria Markovine već iduće godine (2003.) nastupila su „korjandulice“ kao debitantice u Bolu i osvojile obje prve nagrade: Kamen sreće (stručnog povjerenstva) i Školjku sreće (nagradu publike) te izborile pravo nastupa u Omišu.

A onda se dogodilo čudo! Čudo koje se uistinu rijetko događa: debitantice Adrijana Kulaš (prvi sopran), Ivana Vrkić i Koraljka Mužić (drugi sopran), Emilija Vulelija i Sanja Macura (prvi altovi) te Helena Batinica i Kosjenka Ivček (drugi altovi) osvojile su prvu nagradu stručnog povjerenstva Zlatni štit na ženskoj finalnoj večeri. Da nije bila riječ o početničkoj sreći ili prolaznom uspjehu dokazale su ove djevojke četverostrukom uzastopnom pobjedom i osvajanjem četiriju Zlatnih štitova s povijesnim grbom Omiša u razdoblju od 2003. do 2006. godine, što nije pošlo za rukom ni jednoj drugoj klapi tijekom prvih pola stoljeća Festivala.

Uz početni sastav, već 2004. godine među drugim altovima nastupa i Iskra Skaljer, da bi postavu drugih altova 2005. činile, uz Kosjenku Ivček (sada Štefanić) dvije nove članice: Antonija Bezić i na samo godinu dana Janja Lozica. Godine 2006. umjesto Koraljke drugi tenor pjeva Ana Babić, a uz Kosjenku drugi alt pjeva Antonija Samodol. Nakon Marija klapu je vodio Andro Bojanić koji je s uspjehom svoju strast i ljubav za klapsko pjevanje te pjevanje uopće, prenosio i na klapu. Klapa je često surađivala i s klapskim stručnjacima poput Joška Ćalete, Jurice Boškovića, Srđana Berdovića i drugih.


Tijekom godina pohođenja „Omiša“ klapa Korjandul sudjelovala je i na Večerima novih skladbi 2005. i 2007. godine koje su se u to vrijeme održavale u Blatu na Korčuli gdje su donijele nagrade priznatim klapskim autorima. Klapa Korjandul redovito je sudjelovala na koncertima pobjednika omiškog Festivala u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, te na Večerima bolskih pobjednika, također u organizaciji FDK Omiš. Gostovale su skoro u svakom kraju Hrvatske, na klapskim smotrama i kao gosti na koncertima drugih klapa, ali i na međunarodnoj zborskoj smotri u Pragu. Gostovale su u Švicarskoj kod klape Chorus Croaticus u suradnji s kojima su održale niz koncerata u više gradova za brojnu iseljeničku zajednicu.

SASTAV KLAPE:
1. sopran  Adrijana Čudina Kulaš
2. sopran  Ivana Vrkić i Koraljka Mužić
1. alt  Emilija Vulelija i Sanja Macura
2. alt  Helena Batinica i Kosjenka Ivček
Glazbeni voditelj  Mario Markovina

U tablici je postava iz 2003. godine. U klapi su pjevale još: Ana Babić, Antonija Bezić, Janja Lozica i Iskra Skaljer.

Voditelj klape od 2006. je Andro Bojanić.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
41. FDK Omiš 2007. Večer novih skladbi Ne virujen valovima tvojin; glazna Dinko Fio, stihovi Ivo Cetinić
40. FDK Omiš 2006. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
39. FDK Omiš 2005.  Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
Večer novih skladbi 3. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
Penelopa; glazba Pero Gotovac, stihovi Stana Klanac-Tulić
38. FDK Omiš 2004. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
37. FDK Omiš 2003. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
Večer klapa debitanata 1. NAGRADA STRUČNOG POVJERENSTVA
1. NAGRADA PUBLIKE
UKUPNO NASTUPA

5

2003., 2004., 2005., 2006., 2007.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 5  
Ukupno nagrada 7  
Ukupno natjecateljskih nagrada 6  
Ukupno ostalih nagrada 1  
     
Završna večer ženskih klapa 4  
1. nagrada žiri 4 2003., 2004., 2005., 2006.
     
Večer klapa debitanata 2  
1. nagrada žiri 1 2003.
1. nagrada publika 1 2003.
     
Večer novih skladbi 1  
Nagrada autorima nove skladbe 1  
3. nagrada žiri  1 2005.

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA