Klapa - Mostar

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Mostar
  • Grad: Mostar
  • Godina osnutka: 1967

BIOGRAFIJA:

Šezdesetih godina prošloga stoljeća unutar Kulturno umjetničkog društva "Abrašević" iz Mostara djelovao je muški pjevački oktet koji se s prvim Festivalom dalmatinskih klapa u Omišu preobrazio u klapu Mostar. Bila je to ujedno i prva i jedina klapa iz BIHkoja se pojavila na festivalu u Omišu i tako redom petnaest festivalskih godina.

Klapa Mostar se družila i natjecala s klapama tadašnjeg vremena, Gusari s Neretve, Lučica, oktet Dalmacija cement, Šibenik, Srdela, Moreška, Maestral, Trogir, Ošjak, Omiš i drugi. Od samih početaka pjevači klape Mostar su se neznatno mjenjali dok se vrlo brzo nije ustalio septet koji je dosta toga učinio na popularnosti dalmatinskog klapskog melosa.

Klapa Mostar njegovala je serenadski tip pjevanja blizak gradskoj urbanoj sredini s promišljenim odabirom skladbi za svoj repertoar. Među prvim klapama znala je izvoditi i skladbe za muške zborove iz klasične literature, a sve to zahvaljujući svom prvom glazbenom voditelju maestru Iliji Vasilju koji ih je vješto i znalački uvježbavao i stvorio temelje za daljnji rad.

Ipak najviše uspjeha na Festivalu dalmatinskih klapa u Omiš klapa Mostar je polučila između petog i desetog festivala s drugim po redu glazbenim voditeljem prof. Antom Vezilićem koji je unio još više preciznosti i dinamičkog fraziranja u interpretaciji. Svojim nastupima na FDK u Omišu obradovali su mnoge, a naročito svoj grad Mostar dobivši 10-ak nagrada, što srebrenih i brončanih , kako publike tako i žirija koje zaokružuju njihov vrijedni rad. Od raznih gostovanja izvan BiH vrijedno je istaknuti njihove nastupe u Italiji, Čehoslovačkoj, Mađarskoj i Poljskoj, a još više je vrijedno spomena njihova LP ploča u nakladništvu RTV Lubljana 1976 god. Unutar klape djelovao je i instrumentalni trio (dvije mandoline i gitara), što potvrđuje da su gajili i vokalno-instrumentalni repertoar.

I pred kraj njihovog zaista uspješnog djelovanja, posljednje tri festivalske godine, (13-ti, 14-ti i 15-ti FDK Omiš) glazbeno ih je vodio prof. Živko Ključe. U tom razdoblju nastupili su i po prvi put u večerima novi skladbi, zatim gostovali u Francuskoj (Pariz) i još jednom na FDK osvojivši srebreni omiški leut ( druga nagrada publike) 1979. godina. Nakon 15. omiških godina i ugodnog rastanka s Omišom, klapa Mostar se i dalje družila kroz večernje susrete s poznatim ljudima (pjesnici, glazbenici, slikari, odvjetnici, doktori i drugi) pjevajuči za njih i svoju dušu.

SASTAV KLAPE:

U klapi su pjevali:

- Ivica Mikulić - I tenor

- Vojka Vilenica - II tenor

- Ivica Jurica i Zrinko Zadro (Nino) - baritoni

- Miroslav Vučić, Zdenko Bubaš i Nikola Jurković (Nidžo) - basovi

Voditelji klape bili su: mo. Ilija Vasilj, prof. Ante Vezilić i prof. Živko Ključe.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
1. FDK Omiš 1967.  FINALNA VEČER KLAPA  
2. FDK Omiš 1968.  FINALNA VEČER KLAPA  
3. FDK Omiš 1969.  FINALNA VEČER KLAPA  
4. FDK Omiš 1970.  FINALNA VEČER KLAPA  
5. FDK Omiš 1971.  FINALNA VEČER KLAPA  
6. FDK Omiš 1972.  FINALNA VEČER KLAPA  3. NAGRADA ŽIRI
7. FDK Omiš 1973.  FINALNA VEČER KLAPA  
8. FDK Omiš 1974.  FINALNA VEČER KLAPA  
9. FDK Omiš 1975. FINALNA VEČER KLAPA  2. NAGRADA ŽIRI
 3. NAGRADA PUBLIKE
10. FDK Omiš 1976.  FINALNA VEČER KLAPA 3. NAGRADA ŽIRI
2. NAGRADA PUBLIKE
11. FDK Omiš 1977.   FINALNA VEČER KLAPA  2. NAGRADA ŽIRI
 3. NAGRADA PUBLIKE
12. FDK Omiš 1978.  GOSTI FESTIVALA  
13. FDK Omiš 1979. FINALNA VEČER KLAPA 2. NAGRADA PUBLIKE
14. FDK Omiš 1980. FINALNA VEČER KLAPA  
15. FDK Omiš 1981.  FINALNA VEČER KLAPA  

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA