Klapa - Zadranke

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Zadranke
  • Grad: Zadar
  • Godina osnutka: 1976

BIOGRAFIJA:

Utišale su finalnu Pjacu, zaustavile svakom dah, njihova „Sušna zikva na škoju“ kao da je i nametljive TV kamere raznježila. Aplauz i brojke žirija pokazivali su isto – superiorno prvo mjesto. To davno ne pamti omiška Pjaca, tu njihovu drugu, „duplu“ krunu. I prvenstvo i kup, što bi se reklo.
Jakša Fiamengo, Slobodna Dalmacija, 28. srpnja 1987.

Klapa Zadranke osnovana je 1976. godine kao prva isključivo ženska klapa. Zamisao da se razbije mit o „muškom“ pjevanju rodila se u glavi maestra Zvonka Kerana, dugogodišnjeg njegovatelja klapske baštine. Iste godine prvi put Zadranke nastupaju na desetom Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, ušavši u finale u konkurenciji s dvadeset osam muških klapa. Od 1977. godine klapa kontinuirano osvaja nagrade, kako žirija tako i publike.

Osim u Omišu, klapa je nastupala i osvajala priznanja na nizu smotri dalmatinskih klapa u Zadru, Skradinu, Bibinjama, Solinu, Korčuli, Splitu i Zagrebu. Pjevale su na Splitskom i Zagrebačkom festivalu. Zadranke su više puta gostovale u inozemstvu.

Klapa je snimila i dvije vlastite LP ploče te niz ploča u suradnji s FDK u Omišu i Splitskim festivalom.

1990. godine na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu Zadranke su primile nagradu Slobodne Dalmacije, skulpturu akademskog kipara Vaska Lipovca za poseban doprinos očuvanju dalmatinske klapske pjesme. U obrazloženju žirija stajalo je: "Zadranke su pokazale da je moguće stvoriti posebnu varijantu u klapskom pjevanju, izjednačivši se u vrsnosti nastupa s najboljim muškim klapama. Zadranke su utvrdile izvođački standard u ženskom klapskom pjevanju koji je bio i ostao uzorom za niz ženskih skupina koje su se iz godine u godinu pojavljivale na FDK u Omišu."

Za vrijeme Domovinskog rata Zadranke su neprekidno radile i vježbale, održavale humanitarne koncerte diljem Hrvatske i Italije. Samo od kolovoza 1992. do srpnja 1993. održale su petnaest koncerta.

Od osnutka klapu su vodili mnogi voditelji. Nakon osnivača klape, Zvonka Kerana, slijedili su Mirjana Šimunđa, Ante Barbača, Marinko Rušev, Ivo Brkić, Ivo Nižić, Tatjana Masnov-Zorić i Mario Petani. Uspješnu suradnju ostvarivale su i s maestrom Ljubom Stipišićem i maestrom Dinkom Fiom.

Zadnji voditelj Zadranki bio je ponovno maestro Zvonko Keran s kojim su pripremale koncert povodom dvadesetogodišnjeg kontinuiranog rada. Zbog njegove iznenadne smrti koncert se, nažalost, nije održao.

SASTAV KLAPE:

Zadranke posljednji javni nastup bilježe za Božić 1997. U tih dvadesetak godina postojanja u klapi je pjevalo pedesetak djevojaka, ali, nažalost, ne postoji točna evidencija. Od osnutka do kraja u klapi su pjevale Vjeka Švorinić-Bakić, prvi sopran, glas koji je dao prepoznatljiv timbar Zadrankama, i Greis Pačaris-Duić, drugi alt.

Posljednja postavu sačinjavale su:

Vjeka Švorinić- Bakić
Greis Pačariz- Duić
Vanja Pleslić- Bajlo
Sonja Matunić
Majda Švorinić- Hrboka
Elizabeta Carić
Gordana Šarić- Peša

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
10. FDK Omiš 1976. VEČER NOVIH SKLADBI  
11. FDK Omiš 1977. ZAVRŠNA VEČER KLAPA  3. NAGRADA ŽIRI
12. FDK Omiš 1978. ZAVRŠNA VEČER KLAPA  
13. FDK Omiš 1979. ZAVRŠNA VEČER KLAPA  
14. FDK Omiš 1980. ZAVRŠNA VEČER KLAPA  
15. FDK Omiš 1981. ZAVRŠNA VEČER KLAPA   
17. FDK Omiš 1983. ZAVRŠNA VEČER KLAPA  2. NAGRADA ŽIRI
 2. NAGRADA PUBLIKE
18. FDK Omiš 1984. ZAVRŠNA VEČER KLAPA  1. NAGRADA ŽIRI
 1. NAGRADA PUBLIKE  
19. FDK Omiš 1985.  ZAVRŠNA VEČER KLAPA  3. NAGRADA ŽIRI   
20. FDK Omiš 1986. ZAVRŠNA VEČER KLAPA  1. NAGRADA PUBLIKE
1. NAGRADA PUBLIKE  
21. FDK Omiš 1987. VEČER NOVIH SKLADBI  
22. FDK Omiš 1988. VEČER NOVIH SKLADBI  
24. FDK Omiš 1990. GOSTI FESTIVALA  
25. FDK Omiš 1991. ZAVRŠNA VEČER ŽENSKIH KLAPA  
27. FDK Omiš 1993. ZAVRŠNA VEČER ŽENSKIH KLAPA  

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA