Luše i Kaše najbolji u prvoj izbornoj večeri

06.Srpanj.2018.

Na maloj pjaci u Omišu u petak je održana prva od ukupno tri izborne večeri u kojima klape traže svoju ulaznicu za mušku i žensku završnicu. U večeri je nastupilo 12 klapa, šest muških i šest ženskih i to redoslijedom KARMEL (ž)-Turanj, ONEUM (m)-Omiš, ŠTORIJA (ž)-Kaštel Kambelovac, PRASKA (m)-Podstrana, SKONTRADURA (ž)-Dubrovnik, KAŠE (m)-Dubrovnik, LUŠE (ž)-Split, KRUNIK (m)-Kučine, PREŽENCA (ž)-Zadar, PORAT (m)-Korčula, ANKORA (ž)-Podstrana i TEŽACI (m)-Paljuv.

Posebna zanimljivost bio je dječji zbor Rolnička” (zvončići) iz Češke Republike. Oni su zapravo otvorili ovu večer izvedbom dva klapska napjeva. Voditelj zbora koji je  osnovan 1988. godine Dan Martin Gerych već duže vremena ljetuje u Hrvatskoj. Cijeli zbor ukupno broji oko 25 članova, uglavnom djece školskog uzrasta.

Prema ocjeni stručnog žirija u kojem su sjedili mo. Mojimir Čačija, Mićo Friganović, Vedran Ivanković, prof. Rajmir Kraljević, i dr.sc. Vladan Vuletin kod ženskih klapa najbolja je bila klapa  Luše iz Splita, inače pobjednice debitantskih večeri u Bolu na Braču, koja je osvojila visokih 45,7 bodova dok su u muškoj konkurenciji uvjerljivo najbolji bili klapa Kaše iz Dubrovnika, osvojivši  46,1 bod.

 

klapa Kaše iz Dubrovnika

ženska klapa Luše iz Splita

U subotu je na rasporedu druga izborna večer koja počinje u 22 sata ili najkasnije 15 minuta po završetku nogometne utakmice Hrvatska – Rusija, a na njoj će se žiriju predstaviti novih 12 klapa.

Kojih deset muških i deset ženskih klapa odlaze u finalne večeri znati će se tek po završetku treće izborne večeri koja se održava u nedjelju u 21 sat na Trgu Stjepana Radića u Omišu.

Tekst: Ružana Kovač