Klape ispod ure – tradicija na čast i ponos Splita

22.Prosinac.2016.

Advent u Splitu za većinu je hvale vrijedna manifestacija, no Grad bi u organizaciji istih morao imati (znatno) više sluha za kulturna zbivanja koja se u božićno i novogodišnje vrijeme organiziraju već desetljećima i koja su odraz tradicije i kulture prostora u kojem živimo.

Na Badnjak i Silvestrovo u vrijeme podneva, već tradicionalno se Ispod ure okupe pjevači kako bi pjesmom proslavili ove lijepe svečane dane.
Spontano se tako, bez ikakve organizacije ili vođenja, nađu pripadnici raznih klapa iz Dalmacije koji acapela pjevanjem privuku ljude dobre volje na zajedničko druženje. Okruženi drevnim Dioklecijanovim zidinama izvode većinom narodne napjeve, ili one sa manjim utjecajem aranžmana, upravo kako bi u njima mogli sudjelovati i uživati svi, pa čak i oni sa manje sluha. Jedinstvena je to tradicija koja promovira spontano klapsko pjevanje i pučko druženje i radovanje, koje je u gradovima gotovo potpuno isčezlo. To je više razlog zbog čega bi mu trebalo posvetiti pažnju, a onima koji tu tradiciju održavaju odati priznanje. Klapska pjesma naše je zaštićeno kulturno dobro na UNESCO listi svjetskih kulturnih dobara, kao i Dioklecijanova palača među čijim se zidinama izvode ovi klapski napjevi, pa je ovaj običaj ne samo jedinstvenost, nego predstavlja i nacionalni znak ponosa koji bi Splićanima trebao biti na čast.

Klape ispod ure na Badnjak 2016.
 (fotografije preuzete sa portala DalmacijaNews)

Ipak kao i u mnogim drugim stvarima, naš odnos prema kulturnim dobrima i tradicijskoj baštini nije uvijek onakav kakav bi trebao biti, pa se tako zadnjih godina paralelno sa pjevanjem Ispod ure, na splitskoj Pjaci pušta razna zabavna glazba sa zvučnika na način da opstruira i nadjačava acapela pismu koja se izvodi samo nekoliko metara dalje. Ovo nadglašavanje klapske pisme strujom trebao bi biti izraz opće nekulture i nepoštovanja prema vlastitom identitetu, a podsjeća nas na već viđene scene kultne Borbene ponoćke iz Malog mista, u kojoj se snagom struje i zvučnika guši tradicionalna pučka pisma.
Split je ove (2015.) godine bio zaista veličanstven grad u svom Adventskom, Božićnom i Novogodišnjem vremenu, sa lijepim ugođajem i sadržajem na Rivi, Prokurativama, Voćnom trgu i Pjaci, pa je šteta da se u tih mjesec dana ne posveti pažnja jedan ili dva sata našoj tradiciji klapskog pjevanja uživo. Bilo bi lijepo da se u gradu iduće godine, za vrijeme pjevanja Ispod ure, sa zvučnika na Pjaci puštaju tj. uživo prenose upravo ti pučki, narodni, tradicionalni, baštinski zvuci, koji nas čine jedinstvenim, posebnim i kulturnim. Neka naš Split bude ono što jest; živi grad – grad kulture – UNESCO grad.

Autor teksta: Miki Bratanić, objavljen na portalu Dalmacijanews 2. siječnja 2016.