Klapska noć – Kroatische Acapella Nacht

24.Studeni.2022.

Ženska Klapa Filiae Croatiae iz Stuttgarta svečanim koncertom „Klapska noć – Kroatische Acapella Nacht“ održanim 12. studenoga u muzeju Württemberg u centru Stuttgarta, proslavila je dvanaest godina postojanja. Proslavu su uveličali gosti koncerta: ženske Klapa Carmen Sindelfingen i Klapa Ćakulone iz Zagreba, muške Klapa Croatia iz Münchena i Klapa Stine iz Zagreba, ovogodišnji pobjednici omiškog Festivala, te posebna gošća pjevačica Anđela Zelić.

U dvorani Dürnitz Kulturlounge, ispunjenoj do posljednjeg mjesta, predivnoj klapskoj večeri prisustvovali su brojni Hrvati, članovi obitelji i prijatelji, koji nisu skrivali iskrene emocije radosti i uzbuđenja, zbog nastupa klapa. Koncert je bio vrhunac višednevnog druženja i prijateljstva koje su, brižno i svesrdno, pazeći da sve prođe u najboljem redu, klapama i gostima podarile drage domaćice iz Stuttgarta uz veliku pomoć njihovih obitelji, brojnih sponzora i Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu.

Klapa „Filiae Croatiae“, u prijevodu “Kćeri hrvatske”, nastala je u okrilju Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu. Članice klape, u istom su sastavu od prvog dana, većinom se poznaju od malih nogu, zajedno su pjevale u zborovima Hrvatske katoličke zajednice, te ih pored ljubavi prema glazbi, veže istinsko prijateljstvo.

U pozdravnom govoru na početku koncerta ravnatelj FDK Omiš, Mijo Stanić čestitao je „Kćerima Hrvatske“ na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji, te poželio što više ovakvih klapskih susreta koji povezuju Hrvate u domovini i iseljeništvu i promoviraju hrvatsku kulturnu baštinu i identitet.
Izaslanica ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Ivana Rora, čestitala je klapi na sjajnoj rođendanskoj priredbi i najavila četvrti Susret klapa iz iseljeništva 2023. u Republici Hrvatskoj.
Na kraju koncerta voditeljica klape Marija Thiel se zahvalila svim sudionicima, sponzorima, Hrvatskoj kulturnoj zajednici u Stuttgartu i posebno klapskom maestru i etnomuzikologu dr. Jošku Ćaleti, zaslužnom za obrade i pomoć u vokalnim izvedbama klape.

~~~~~

Svojom ležernošću i duhovitošću dodatan šarm cijeloj večeri dali su voditelji programa Edita Lučić Jelić i Alen Saček.
Nezaboravno višednevno klapsko druženje završilo je sudjelovanjem klapa na svečanoj nedjeljnoj misi u čast sv. Martina, zaštitnika Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu.

~~~~~


FOTOGALERIJA

Fotografije: Mario Jelić