Klapska pjesma u dijaspori: Prvi susret klapa u Argentini

27.Studeni.2017.

U dalekoj Argentini od 21. do 25. studenog 2017. održan je Prvi susret klapa. U okviru susreta održano je pet koncerata u gradovima: Buenos Aires, Córdoba, Rosario i San Antonio de Areco na kojima su nastupale: klapa Vinčace – Novi Vinodolski, ženska klapa Dišpet – Zagreb, klapa HKM Croatia – München te domaće klape BA i ženska klapa Valovi iz Buenos Airesa. Organizator Prvog susreta klapa u Argentini bio je Hrvatski zbor Jadran sa svojim pridruženim klapama BA i Valovi, a potpora je stigla od veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Argentini i Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Domaće klape BA i Valovi, uz pomoć zajednice Hrvata u glavnom gradu Argentine i ostalim gradovima u kojima su klape nastupale, s velikim su entuzijazmom i radošću ugostile sve sudionike susreta i potrudile se da im osiguraju što ugodniji boravak. Brojna zajednica Hrvata u Argentini vrlo je aktivna u očuvanju hrvatskog identiteta unatoč velikoj udaljenosti od domovine i činjenici da su neki članovi pripadnici već treće generacije Hrvata rođenih u Argentini. Vrlo dobro poznavanje hrvatskog jezika i želja bliskih veza s domovinom zalog su očuvanja hrvatskog identiteta i u budućnosti, a Prvi susret klapa u Argentini svakako ide tome u prilog. Svi koncerti bili su na zavidnom umjetničkom nivou te prožeti dubokim emocijama. To se posebno odnosi na prvi koncert održan u kazalištu Regio u Buenos Airesu koji je završio skladbom „U boj, u boj“,finalom iz opere „Nikola Šubić Zrinjski“, skladatelja Ivana pl. Zajca, u zajedničkoj izvedbi svih klapa koju je publika popratila na nogama uz pljesak i ovacije.

susret-klapa-argentina-post

Poziv za sudjelovanje na Prvom susretu klapa u Argentinu dobio je i ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić. Posjet je iskoristio za predstavljanje omiškog Festivala i njegove uloge u očuvanju i promicanju klapske pjesme te za potpisivanje sporazuma o suradnji između FDK Omiš i Zajednice Hrvata Jadran. Cilj sporazuma je uspostavljanje kvalitetnijih odnosa s našom iseljeničkom zajednicomputemklapske pjesme. U ime Zajednice sporazum je potpisala gđa. Jelena Nadinić, predsjednica Hrvatske civilne zajednice Jadran i članica Klape Valovi. Potpisivanju sporazuma bili su prisutni Daniel Detelić, potpredsjednik zajednice Jadran i Ivo Puches, direktor klape BA. Tom prigodom ravnatelj je istakao kako FDK Omiš ima dugu tradiciju suradnje s klapama iz iseljeništva. Kroz njegovu bogatu povijest bilo je dosta prigoda kada su kao gosti nastupale klape iz dalekih krajeva. Najznačajniji susreti klapa iz dijaspore dogodili su se u suradnji s Hrvatskom maticom iseljenika te uz umjetničko vodstvo dr. sc. Joška Ćalete 2006. i 2008. godine. Tada je u Hrvatskoj organizirano niz koncerata klapa iz hrvatskog iseljeništva koje su se predstavile i omiškoj publici te ostavile dubok dojam na sve koji su joj svjedočili.

Vjerujem da će posjet Buenos Airesu pridonijeti da se ovakav koncert u Omišu ponovno ostvari, ali i da postane tradicionalan“, naglasio je ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prof. Mijo Stanić. Siguran sam da će posjet na kojem su se predstavile i neke od najboljih hrvatskih klapa, klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog aktualni pobjednici omiškog Festivala po treći put za redom i ženska klapa Dišpet koja je na „Omišu“ osvojila ukupno trinaest odličja, te potpisivanje sporazuma o suradnji s Hrvatskom udrugom Jadran, biti samo početak duge i bliske suradnje. Zahvaljujući modernoj tehnologiji i svijetu koji je postao globalno selo takva je suradnja danas moguća i lakša nego ikada prije. Očekujem da se zajednici Hrvata u Argentini i Festivalu dalmatinskih klapa Omiš kao nositelju, čuvaru i promotoru hrvatskog identiteta kroz klapsko pjevanje otvore mogućnosti da raznovrsnim zajedničkim kulturnim projektima, te uključivanjem raznovrsnih dionika iz domovine i inozemstva, ostvare mnogobrojni ciljevi i poveznice od zajedničkog interesa za domovinsku i iseljenu Hrvatsku – kazao je ravnatelj.


POTPISIVANJE SPORAZUMA O SURADNJI

Tekst sporazuma (.pdf)


Festival ima želju predstavljanja najboljih klapa s omiške pozornice brojnim hrvatskim iseljenicima i zajednicama diljem svijeta kako bi iz prve ruke osjetili iskonsku baštinu, svoje korijene i glase svojih pradjedova. Organizacija takve turneje iziskuje široku potporu od Matice hrvatskih iseljenika, Ministarstva kulture i same Vlade RH, ali ima veliko značenje među našim iseljenicima i općenito u promociji Republike Hrvatske, njezine kulture i stvaralaštva. Posjet Buenos Airesu tek je prvi korak u nizu povezivanja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu i Zajednica Hrvata širom svijeta.