Kolapjanke i Kolapjani – 15 godina pjevanja

08.Svibanj.2016.

Prošlo je nešto više od 15. godina kako u Sisku djeluju i pjevaju ženska klapa Kolapjanke i muška klapa Kolapjani zajedno pod jednog Udrugom kao vokalno instrumentalni ansambl. Tu jubilarnu godišnjicu proslavili su proteklog vikenda svečanim koncertom „15 godina s Vama“ u prepunoj dvorani Društvenog doma INA-e u Sisku. Tijekom 15 godina Kolapjani su svim svojim srcem, voljom, energijom i prije svega svojim glazbenim izričajem nastojali njegovati hrvatsku nematerijalnu kulturnu baštinu s posebnim osvrtom na dalmatinsku klapsku pjesmu i time doprinijeti kulturnoj i glazbenoj raznolikosti u Sisku i Sisačko – moslavačkoj županiji.
Već u prvim godinama djelovanja počelo se s ozbiljnim radom i prijavama na renomirane klapske festivale poput Festival dalmatinskih klapa – Omiš te Večeri dalmatinske pjesme u Kaštelima s kojih su se Siščani vraćali nagrađivani. Osim toga Kolapjanke i Kolapjani nastupali su na mnogobrojnim susretima klapa i smotrama diljem Hrvatske pozicionirajući se tako na klapskoj glazbenoj sceni iz kojih su nastale i mnoge glazbene suradnje.
Najveći projekt koji je nastao tijekom godina je Susret klapa u Sisku, koji se ove godine održava 9.puta, i koji je zauzeo visoko mjesto u klapskom svijetu i čijem se pozivu odazivaju sve klape iz svih dijelova Hrvatske, a obogatio je kulturno-turističku ponudu grada i cijele županije.

 kolapjanke-2015-2

Kroz obje klape prošlo je gotovo 40 pjevača koji su svaki na svoj način ostavili trag u obje skupine, kao i veći broj voditelja koji su svojim radom obogatili djelovanje udruge. Također je i djelovanje ovih dviju klapa koje se nalaze u potpuno netipičnom okruženju i bez ijedne poveznice s dalmatinskom klapskom baštinom, osim ogromne ljubavi prema tom glazbenom izričaju, dalo poticaj osnivanju i radu i drugih ženskih i muških klapa u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

muska_kolapjani_1
I kao što predsjednica udruge, gospođa Marija Badovinac Škrinjar, običava reći, ništa od našeg truda ne bi moglo biti ostvareno da nema potpore članova obitelji, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županije, koji ih uz mnoge druge kako pokrovitelje tako i sponzore podupiru u njihovom radu, te uz same članove udruge, mnoštvo pojedinaca, volontera, koji također nesebično pomažu u realizaciji svakog projekta.Festival dalmatinskih klapa u Omišu ovim skromnim doprinosom u vidu objave na svojoj službenoj internetskoj stranici čestita klapama petnaestu obljetnicu djelovanja sa željom da djeluju još dugo i promiču hrvatske napjeve, kao i dalmatinsku klapsku pjesmu!