Stjepan Mihaljinec – legenda popevke i zaljubljenik pisme

15.Veljača.2014.

Večer kajkavske popijevke i tradicionalni svečani koncert pod nazivom „Pismo moja, hrli tamo (Zagrebu na dar)“ prilika je da se još jednom prisjetimo  Stjepana Mihaljinca, osvjedočenog prijatelja Omiša, neraskidive spone kajkavske popevke i dalmatinske pisme, velikog čovjeka i prijatelja, skladatelja, aranžera, dirigenta i pijanista zabavne glazbe koji je preminuo prije deset godina, 13. veljače 2014. godine.

Tradicionalni koncert koji Grad Zagreb daruje u festivalsko vrijeme  Gradu Omišu plod je uzajamne ljubavi i poštovanja između dragog Štefa i Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Stjepan je dugogodišnji kreator programa i predstavljanja kajkavske popevke, vrijednog i zanimljivog muzičkog izričaja zagorskog dijela Lijepe naše, u gradu dalmatinske klapske pisme. Zvuci prepoznatljivog “kaja” svakog ljeta izazivaju pažnju i divljenje nebrojene publike na omiškoj “velikoj”  ili “maloj” pjaci.

Stjepan Mihaljinec rođen je u Zagrebu 1935., a diplomirao je 1964. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1957. urednik je u Programu i Muzičkoj proizvodnji na Radio Zagrebu, a od 1981. do 1990. glavni je urednik Muzičkog programa.

Od 1958. Mihaljinec vodi vlastiti instrumentalni ansambl s kojim nastupa u zemlji i inozemstvu. Posebno se isticao kao klavirski pratilac vokalnih solista i dirigent na njihovim koncertima Ivi Robiću, Arsenu Dediću, Krunoslavu Cigoju, Domenicu Modugnu, Josephini Baker i Johnny Loganu.

Jedan je od utemeljitelja festivala Kajkavske popevke u Krapini (1966.), čiji je bio umjetnički voditelj, a od 1971. do 2005. i umjetnički direktor.

Stepan Mihaljinec bio je direktor zabavnog festivala Opatija (1980.), a obavljao je i različite dužnosti na festivalima zabavne glazbe u Zagrebu, Splitu, Slavoniji.

Od 1971. do 1979. bio je predsjednik Saveza muzičkih udruženja Hrvatske, a od 1983. do 1984. predsjednik Hrvatskog društva skladatelja.

Gostovao je u nizu europskih zemalja te u SAD-u, Kanadi i Australiji.

Dirigirao je na mnogobrojnim snimkama za radio, televiziju i produkcije gramofonskih ploča te na svim festivalima zabavne glazbe u Hrvatskoj.

Stjepan Mihaljinec dobitnik je brojnih nagrada i priznanja u domovini i inozemstvu. Uz nagradu Porin dobitnik je i brojnih državnih i republičkih priznanja – od Vjesnikove nagrade za glazbu Josip Štolcer Slavenski 1982. preko Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića 1995., do Nagrade grada Zagreba 2005. i Nagrade Hrvatskog društva skladatelja Milivoj Korbler 2006.

~~~~~

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu na Večeri novih skladbi izvedene su dvije njegove skladbe:
– 26. FDK – (1992), Di mi stojiš, pismo moja, tekst Drago Britvić, izvela klapa LUČICA (m)-Split
– 48. FDK – (2014), Za onu tvoju ponistru, tekst Jakša Fiamengo, izvela klapa FILIP DEVIĆ (m)-Split. Skladba je osvojila prvu nagradu publike i nagradu za najbolje stihove.