Monografija Festivala dalmatinskih klapa Omiš

22.Rujan.2023.

Prigodom zlatnog jubileja – pedesete obljetnice omiškog Festivala dalmatinskih klapa ravnatelj prof. Mijo Stanić odlučio je da se napiše monografija. Za autoricu odabrao je, već u tom poslu dokazanu spisateljicu, profesoricu komparativne književnosti Herci Ganza.

Prema njenim riječima, bio je to ključni trenutak njenog spisateljskog vijađa, koji joj je unio glazbu u život. Iskoračila je ne samo prema glazbi, već iz splitskih tema u svedalmatinske od nacionalne kulturno-povijesne vrijednosti. Prigrlila je klapsku pismu, ali i sve protagoniste omiških pjaceta, od utemeljitelja i direktora, skladatelja, tekstopisaca, voditelja, pjevača te trofejnih klapa, ukoričivši prvih 50 godina zajedničkih sjećanja za vječnost. Oni koji su je uzeli u ruke nazivaju je klapskom Bibilijom.

Jedan od četvorice recenzenata ove Hercine publikacije, najtrofejniji (k)omiški pjesnik, akademik Jakša Fiamengo, među ostalim je napisao: „Knjiga Herci Ganza cjelovitija je nego sve dosadašnje kojima je na pameti klapsko pjevanje, glazbeni endem uzmorskog ozračja, priznat i od UNESCO-a kao fenomen i posebnost, štoviše neupitna vrijednost širih razmjera, sagledana sa svih strana – iznutra, iz glazbene optike pjevača, ali i izvan, iz publike, revnih slušatelja, dakle onih koji su listom tom pjevanju skloni, u njemu znaju uživati i na osobit način sudjelovati.“

~~~~~

~~~~~

Tijek predstavljanja Monografije Festivala dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016, autorice Herci Ganza:

Omiš, 6. srpnja 2017.

Šibenik, 25. listopad 2017.

Zagreb, 9. studenog 2017.

Split, 14. ožujak 2018.

Bol, 9. lipnja 2018.

Zadvarje, 3. kolovoz 2018.