U Splitu predstavljena monografija Festivala

15.Ožujak.2018.

U srijedu navečer, u prepunoj dvorani  Muzeja Grada Splita   održano je predstavljanje Monografije “FESTIVAL DALMATINSKIH KLAPA OMIŠ 1967 – 2016”. Večer u kojoj nije nedostajalo emocija obraćanjem publici otvorio je bard dalmatinske poezije, akademik Jakša Fiamengo, naglasivši kako mu je monografiju posebno zadovoljstvo predstavljati, budući ne mora ništa učiti na pamet jer je sve što želi reći već u njemu. „Jer što smo mi zapravo nego jedna velika klapska pjesma?“ – zapitao se Fiamengo. Emotivan u svom obraćanju bio je i ravnatelj Omiškog festivala, prof. Mijo Stanić. „Preuzevši ulogu ravnatelja želio sam veliku obljetnicu, 50 godina Festivala, obilježiti na pravi način. Kao produkt tog nastojanja rođena je ova monografija, otvoren je izložbeni festivalski prostor, a u svibnju na nacionalnoj televiziji kreće prikazivanje serijala o klapskoj pjesmi autora Zvonka Varošanca. Ova monografija na koju smo izrazito ponosni posebna je, između ostalog, i po načinu na koji joj je autorica pristupila, ušavši u emociju, u samu bit klapske pjesme.“ – kazao je prof. Mijo Stanić.

Ovo klapsko blago predstavili su i Dušan Šarac, umjetnički ravnatelj Festivala, naglasivši kako je monografija najbolje što se Festivalu dogodilo nakon triju Zbornika, te prof. dr. sc. Ivana Tomić Ferić, koja se zahvalila svima koji aktivno sudjeluju u klapskoj pjesmi, onima koji je žive „”iz sjene“ te onima koji će klapskom pjesmom tek postati očarani.
Gromoglasan pljesak prolomio se muzejskom dvoranom kad je autorica monografije Herci Ganza zatražila isti u spomen jednog i jedinog Ljube Stipišića Delmate koji je „komponirao djetinjstvo omiškog festivala“.
„Festival nisu samo klape, pisme i nagrade. Festival su klapaši i oni koji vole klapsku pismu, sa svih kontinenata, svih rasa i nacija. Festival su svi tekstopisci i skladatelji, Festival su sve generacije Omišana koji su utkali svoje vrijeme i trud u njegovu organizaciju“ – poručila je autorica monografije, posebno zahvalivši maestru Dušku Tambači koji joj je, kako je rekla, poput Vergilija osvijetlio put u život Festivala a koji je, nažalost, bio spriječen u dolasku na promociju. Poseban štih ovom svečanom događanju dale su ženska klapa Filip Dević iz Splita, te muška klapa Krunik iz Kučina.

Autorica teksta: Ružana Kovač
		
		


Osvrt u dnevniku “Slobodna Dalmacija“, 15. ožujak 2018., tekst Siniša Kekez!

~~~~~

Fotogalerija sa predstavljanja Monografije u Splitu

~~~~~

Predstavljanja Monografije Festivala dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016, autorice Herci Ganza:

Omiš, 6. srpnja 2017.

Šibenik, 25. listopad 2017.

Zagreb, 9. studenog 2017.

– Split, 14. ožujak 2018.

Bol, 9. lipnja 2018.

Zadvarje, 3. kolovoz 2018.