Na Olimpu klapske pjesme po 54-ti put

15.Srpanj.2020.

Poštovani zaljubljenici klapske pisme i vjerni hodočasnici omiškog Festivala,

u svojoj bogatoj povijesti nikada Omiš nije skromnije svetkovao nacionalnu baštinu juga Domovine nego što će to uraditi ovog srpnja. Pošast u obliku oku nevidljivog neprijatelja kodnog imena Covid-19 poharala je cijeli svijet i prisilila ljude na prilagodbu životnih navika i mijenjanje ustaljenih tradicija i običaja. Ista sudba nije zaobišla ni pjacete podno legendarne Mirabelle.

Početkom godine planovi 54. izdanja Festivala bili su uistinu obilni. Planirali smo slaviti jubileje 20 godina debitantskih večeri u Bolu na Braču i 25 godina gostovanja prijatelja iz Zagreba na tradicionalnom koncertu „Grad Zagreb gradu Omišu“. Po prvi put planirano je natjecanje u kategoriji dječjih klapa. U programu smo rezervirali termin i za autorsku večer Rajmira Kraljevića. Na žalost, okolnosti su nas prisilile da brojne događaje ostavimo za neka bolja vremena. U proljeće nam je stigla i tužna vijest kako nas je napustilo jedno od najvećih imena, ako ne i najveće, omiškog Festivala. U 88. godini života preminuo je Eduard Tudor zapisivač, obrađivač, voditelj, član stručnog ocjenjivačkog suda i umjetnički ravnatelj FDK Omiš od 1974. do 1990. godine.

Bilo je ovog proljeća razloga i za veselje. Festivalski nosač zvuka s novim skladbama donio je u naše vitrine jubilarni deseti Porin, a posebno smo ponosni što je Gradsko vijeće grada Omiša prepoznalo cjeloživotni trud i zalaganje našeg Vlade Zemunika i dodijelilo mu nagradu Grada Omiša za životno djelo.

Skromnije nego ikad, ovo ćemo ljeto održati tek četiri natjecateljske večeri i promociju monografije o Ljubi Stipišiću Delmati. Ne smijemo biti nezadovoljni jer prijetilo je da se ovogodišnji Festival uopće ne održi. Što ipak neće biti tako zahvalni smo prije svega klapama koje su s razumijevanjem prihvatile izmijenjen način provedbe audicija, prilagođen novonastalim okolnostima, te se u velikom broju prijavile za natjecanja u Omišu. Zahvalni smo brojnim sponzorima i pokroviteljima koji su unatoč ekonomskim teškoćama, iako skromnije nego inače, ipak ostali vjerni pratitelji Festivala. Zahvala nikako ne smije zaobići sve one vrijedne djelatnike, volontere i suradnike koji bez zadrške srcem i dušom pomažu da sve u i oko Festivala štima kako treba.

Svim sudionicima i posjetiteljima želimo da se u Olimpu klapske pjesme osjećaju ugodno i sretno. Trudit ćemo se provoditi i poštivati sve propisane epidemiološke mjere kako bi sigurnost sudionika bila na što višem nivou. Sve vas molimo da nam svojim odgovornim ponašanjem u tome pomognete.

Ravnatelj FDK Omiš
Mijo Stanić, prof.