Novi nosač zvuka ženske klape Korjandul

30.Prosinac.2022.

Prije nekoliko dana svijetlo dana ugledao je nosač zvuka „Onoga vrimena“ ženske klape Korjandul iz Zagreba. Za one koji slučajno ne znaju, riječ je o jednoj od najtrofejnijih klapa s omiške pozornice koja je u razdoblju od 2003. godine, kada su se prvi put pojavile kao najbolje debitantice, do 2006. godine osvojila četiri prve nagrade stručnog suda – zlatne štitove, u nizu. Na žalost, nakon nekoliko godina prestale su s djelovanjem, ali su se četrnaest godina kasnije odlučile na izdavanje ovog sjajnog nosača zvuka. O kakvom je albumu riječ najbolje ilustrira tekst recenzije ravnatelja FDK Omiš prof. Mije Stanića koji je imao čast da među prvima presluša album i napiše prigodnu riječ.

~~~~~

~~~~~

Tekst recenzije ravnatelja FDK Omiš prof. Mije Stanića možete pogledati

ovdje

Nosač zvuka klape Korjandul iz Zagreba, koji imam čast predstaviti, ne može se tek tako pridodati još jednom u nizu brojnih zvukovnih dokumenata vremena koje su u spomen na svoje djelovanje sačuvali mnogi klapski sastavi. Ovaj se album među njima ističe kao istinski dragulj i pravi biser tradicijskog klapskog pjevanja. Uzmemo li u obzir specifične okolnosti i proces nastanka duži od jednog desetljeća, album dobiva još više na vrijednosti. Ženska klapa Korjandul iz Zagreba naglo je zabljesnula na nebu tradicijskog klapskog pjevanja danas već davne 2003. godine. Pojavivši se na omiškom Festivalu kao mlade debitantice djevojke iz klape Korjandul iste su godine, osvojivši najsjajnije omiško odličje Zlatni štit s povijesnim grbom Grada, zasjele na sami tron klapskog Olimpa te na njemu ostale i suvereno vladale četiri godine u nizu. Ovaj jedinstveni uspjeh ostao je do danas nedostižan svim klapama koje su pohodile omišku pozornicu. Na žalost, isto onako kako je njihova zvijezda najsjajnije zasjala jednako tako naglo se i ugasila 2008. godine. Životni putevi ovih talentiranih djevojaka razišli su se i klapa je prestala s aktivnim djelovanjem ostavljajući istinske ljubitelje klapskog pjevanja u tuzi. Ipak, sreća je što su djevojke, danas zrele žene, nakon toliko vremena odlučile konačno dovršiti album sebi u spomen, a vjernom klapskom puku na radost. Tako, četrnaest godina kasnije pred javnost izlazi album koji predstavlja glazbeni opus klape Korjandul, te poput zvijezde repatice ostavljajući trag u vremenu, vraća uspomenu na njeno zlatno razdoblje.


Skladnost suzvučja u izvedbama klape Korjandul već na prvu osvaja i zaokuplja punu pažnju slušatelja. Besprijekorna čistoća sloga, karakteristično pjevanje u nižim intonacijama, bojom zvuka bliže muškim nego ženskim klapama na čemu prvenstveno treba zahvaliti sjajnim drugim alticama, dinamička iznijansiranost i talentirana muzikalnost prvog soprana koja energiju prelijeva i na sve ostale glasove, ali i na slušatelja, karakteristike su pjevanja na koje su nas Korjandulice odavno navikle i razmazile. Sve navedeno u potpunosti je prisutno na ovom nosaču zvuka. Pohvaliti treba produkcijski tim zbog izbalansiranosti cijelog albuma i visoke razine kvalitete zvuka, posebice, uzmemo li u obzir stilsku raznovrsnost pjesama, od tradicijskih napjeva i kolendi do skladbi i obrada popularnih pjesama, veliki vremenski odmak između nastanka pojedinih snimki, te različita mjesta i uvjete u kojima su snimke nastale. Teško je povjerovati kako je između nastanka pojedinih snimki pjesama vremenski razmak od gotovo cijelog desetljeća. Izbalansiranost vlada i u odnosima pjevačkih glasova u pjesmama. Zadivljuje njihovo umijeće zajedničkog muziciranja i mikro dinamičkog nijansiranja sve do najsitnije glazbene fraze. Klapa se jednako kvalitetno snalazi pjevajući tradicijske napjeve vedrog (Murtilica lipo cviće) ili lirskog (Golubice nemoj spati) karaktera, pjevajući kolende (Bona sera) skladbe (Kampošonto, Materin plač), ili popularne obrade (Zelenu granu, Kapetane moj), pri tom pomno pazeći da agogika i interpretacija uvijek budu logički u službi teksta i emocije koju tekst donosi. Djevojke tu emociju u potpunosti razumiju, proživljuju i vjerno prenose slušatelju. Suptilan i nježan izričaj klape Korjandul pruža uhu zadovoljstvo i ugodu slušanja cijelog albuma bez ikakvog zamora. To je upravo u suprotnosti s oporim zvukom koji, na žalost, sve češće u eteru prezentiraju suvremeni klapski sastavi koji forsirajući preglasnu dinamiku, visoke intonacije ili neartikuliranu agogiku umaraju slušatelja već nakon kratkog vremena.

Na kraju, ne mogu se otrgnuti subjektivnom dojmu koji sam stekao slijedom podudarnosti određenog broja naslova s opusom omiške klape Puntari koja je tek koju godinu prije pojave Korjandula bila u svom zenitu. Nadam se da mi neće zamjeriti ako ponosno i skromno pomislim kako je pjevanje Puntara imalo barem mali utjecaj i na glazbeni izričaj i uspjehe klape Korjandul. Čak i ako je to tek plod mašte, s istom ću maštom vjerovati da će ovaj nosač zvuka dugo biti lučonoša i uzor te utjecati na neke nove klapske pjevačice i pjevače pokazujući im ispravan put klapskog izričaja kojem bi trebala težiti svaka klapa kojoj je stalo do iskonskog njegovanja naše tradicije. S takvom nadom od srca čestitam djevojkama i njihovim voditeljima na ovom izvrsnom uratku”.


Ravnatelj FDK Omiš,
a prije svega prijatelj i štovatelj klape Korjandul”

~~~~~

Izdavač albuma je Aquarius records, producenti: Andro Bojanić i Želimir Panić, tonski snimatelji: Petar Milić i Ivo Pižeta, recenzija: Mijo Stanić, autori fotografije: Rade Stefanović i Davor Vrcelj, grafički dizajn: Iva Vianello, pokrovitelji: Ministarstvo kulture i medija RH i Arriva Hrvatska d.o.o

Album možete preslušati na digitalnim platformama Spotify, Deezer, kao i na Youtube kanalu.

O klapi Korjandul više pročitajte ovdje!