O klapama se uči na fakultetu, počela je nova era

01.Listopad.2021.

Na splitskoj Umjetničkoj akademiji sreli smo se s četiri Imoćanke u društvu četiri mladića, imaju unikatno zvanje: “Mi smo prvi voditelji klapa s akademskom diplomom“!
Vrijeme je ispita za studente, a na Glazbenom odjelu splitske Umjetničke akademije prvi put su na testovima znanja i polaznici kolegija za – klapsko pjevanje.

Da, klapska pjesma, a capella napjev specifičan za naše podneblje i dio dalmatinske glazbene baštine, napokon je dobio akademski status.

Studenti su u petom i šestom semestru studija Glazbene teorije ili Glazbene pedagogije mogli upisati “klapske” izborne predmete, a čim se takva mogućnost otvorila prijavili su se, praktički, svi. Tako da budućih akademski obrazovanih voditelja klapa trenutno ima osam, četiri djevojke i četiri mladića. Svi su zaljubljeni u klapsku pjesmu, većina ih i pjeva, tako da ništa ovdje nije slučajno.

Osim profesora Vlade Sunka koji im predaje predmete “Priređivanje za ansamble” i “Harmonizaciju i aranžman klapske pjesme”, te docentice Terezije Kusanović koja predaje “Vokalnu folklornu stilistiku”, studenti uče “Etnomuzikologiju” (dr. sc. Vedrana Milin Ćurin, prof. dr. sc. Maja Milošević Carić), “Crkvenu glazbu” i “Rad s klapom” (prof. Blaženko Juračić), “Osnove vokalne tehnike” (pred. Branko Starc), “Etnomuzikološko istraživanje” i “Tradicijsku glazbu Dalmacije” (dr. sc. Vedrana Milin Ćurin, prof. Mirko Jankov).Preneseno sa portala “Slobodna Dalmacija”, autorica članka Jasenka Leskur Staničić, 6. srpnja 2021.
Fotografija: Paun Paunović/Cropix
Cjelokupan članak pogledajte ovdje!

Pogledajte još o programu klapskog pjevanja na UMAS-u ovdje!