Omišani ispod žižule pjevali sa Šufitom

20.Svibanj.2022.

U nedjelju 15. svibnja, užežin blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada Omiša na prepunom Trgu dr. Franje Tuđmana ispod opjevane stare žižule održan je koncert klape Šufit iz Splita. U organizaciji FDK Omiš koji tradicionalno koncert daruje na poklon svojim sugrađanima, višestruki pobjednici omiškog Festivala oduševili su Omišane vidno željne ovakvih koncerata nakon dvije godine pauze uvjetovane epidemijom. Na samom početku ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić pozdravio je prisutne, zaželio im sretan Dan Grada i ukratko najavio bogati program ovogodišnjeg 56. Festivala koji počinje 24. lipnja.

Splićani su koncert započeli a capellom kako i priliči Omišu, otpjevavši tradicijsku pjesmu Ponoć je mila moja majko koja im je donijela najsjajnije odličje na Festivalu. Da će večer biti posebna najavila je iduća pjesma Zvona moga grada kada su se upravo oglasila gradska zvona s obližnjeg zvonika crkve sv. Mihovila pozivajući na večernju molitvu i svojom zvonjavom pridružila u akordu zvonkim glasovima šufitovaca. U nastavku večeri, uz diskretnu pratnju klavira i gitare, nizale su se popularne uspješnice klape koja je pokazala svu raskoš solističkih bravura i višeglasnog suzvučja.

Klapa “Šufit” Split

Pravo oduševljenje i ovacije zaslužno su pobrali „Matačićevi slavuji“, novoosnovana dječja klapa omiške glazbene škole Lovro pl. Matačić koji su zapjevali po sredini koncerta naznačivši tako da se Omiš ne mora bojati za budućnost klapske pisme.

Dječja klapa “Matačićevi slavuji” Omiš

Momcima iz Splita, koji ove godine slave 30. rođendan klape, brojni su koncerti postali rutina, te su osim pjevačkog na pozornici pokazali i umijeće interakcije s publikom koja je rado prihvaćala njihove pozive da im se pridruži u pjesmi. Ipak, čulo se i vidjelo u nastupu klape da je respekt prema Omiškoj pozornici i slava koju im je upravo ona omogućila ovaj koncert za njih bio puno više od rutinskog. Tako je bilo i na samom kraju kada je umjesto uobičajenog završetka s najvećim uspjehom klape pjesmom Ne diraj moju ljubav Šufit za kraj otpjevao himnu Grada Omiša Na omiškoj stini, te večer zaključio kako je i započeo, a capellom dokazujući prave temelje i čvrsto korijenje svog pijeva.

Koncertu su prisustvovali Gradonačelnik, Predsjednik Gradskog vijeća i zamjenik Gradonačelnika Omiša kao i delegacija iz Vukovara, Grada prijatelja Omiša.