Omiški festival je “klapski Olimp”

27.Svibanj.2019.

Festival dalmatinskih klapa u Omišu, 53. po redu pred vratima je! Završene su audicije u Rijeci, Buzetu, Šibeniku, Zadru, Zagrebu, Čapljini, Dubrovniku i Omišu, odabrani su oni koji će pjevati na Trgu sv. Mihovila, kao i u Bolu na Braču, gdje festival tradicionalno počinje 8. lipnja susretom klapa debitanata. Tjedan dana kasnije, 15. lipnja, slijedi večer mješovitih klapa u Blatu na Korčuli, a onda se sva pažnja ljubitelja a cappella pjevanja prebacuje u Omiš, gdje od 28. lipnja do 20. srpnja, kroz četiri vikenda, slijedi deset što natjecateljskih, što revijalnih koncertnih večeri.
Tako je novinarka dnevnika Slobodna Dalmacija u izdanju od 27. svibnja otvorila razgovor s ravnateljem Festivala dalmatinskih klapa Mijom Stanićem.

Budimo realni, Omiški festival je “klapski Olimp“. Danas ima jako puno smotri, rađaju se novi festivali i klapski susreti, ali pobijediti u Omišu je stvar prestiža – boriti se za Zlatni štit, prvu nagradu žirija i Zlatni leut, prvu nagradu publike. Omiš je najveći klapski festival, a možda i najveći festival uopće – u jednom dijelu interviewa naglašava ravnatelj Stanić.

Cijeli interview (.pdf) možete pročitati ovdje!