Oželanda iz Zagreba najbolja debitantska klapa

20.Lipanj.2021.

U subotu 19. lipnja u Bolu na Braču u Teatrinu “Dva Ferala” održana je Večer klapa debitanata kojom su započela događanja na jubilarnom 55. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš. U organizaciji bolskog Centra za kulturu tradicionalno, 21. put Festival je krenuo dislociranim programom u večeri na kojoj su sudjelovale klape koje prvi put dolaze na natjecanje. Ove godine to su bile klape: Grga (m) iz Posušja, Mindula (ž) iz Okruga Gornjeg, Oželanda (ž) iz Zagreba i Spalatos (m) iz Splita.

Razlog manjeg broja debitanata vjerojatno treba tražiti u epidemiološkoj situaciji koja je posljednje dvije godine uvelike promijenila naše živote. Na samom početku koncerta prigodnim riječima brojne posjetitelje „Teatrina“ pozdravili su načelnica Bola Katarina Marčić, gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović, ravnateljica Centra za kulturu Bol Ivana Bošković i ravnatelj FDK Omiš Mijo Stanić.

Stručni žiri u sastavu: umjetnički ravnatelj FDK Dušan Šarac, prof. Velebit Veršić i radijski voditelj Eduard Gracin, jednoglasno je najuspješnijom klapom proglasio mlade djevojke iz klape Oželanda.

Oželanda

Iako je adresa klape Oželanda zagrebačka zanimljivost je da članice klape dolaze iz gotovo svih krajeva Hrvatske. Ovom pobjedom Oželanda je stekla pravo nastupa u izbornim večerima omiškog Festivala. Inače, voditelj klape je Marko Vukić član zagrebačke muške klape Bošket.

U revijalnom dijelu večeri atmosferu je podigla klapa Iskon iz Splita pjevajući tradicijske a capella pjesme, ali i nekoliko popularnih pjesama uz diskretnu pratnju akustične gitare. Na zajedničkom druženju poslije koncerta članice klape Mindula izvlačile su iz „šešira“ redoslijed klapa u izbornim večerima, a zatim su svi sudionici koncerta u veseloj atmosferi pjevali do dugo u noć.

Koncert u Bolu bio je sjajna najava brojnih događanja koja nas već od idućeg petka 25. lipnja pa sve do 17. srpnja čekaju na pozornicama podno legendarne omiške stine.Fotografije: Vicko Vidan