Potpisan ugovor o suradnji s koncertnom dvoranom Hrvatski Dom u Splitu

12.Listopad.2021.

Dana 29. rujna 2021. zaključen je ugovor o programskoj suradnji između Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Split kao koncertne dvorane i Javne ustanove u kulturi Festival dalmatinskih klapa Omiš, kao krovnog klapskog festivala. Programska suradnja usmjerena je ka očuvanju i promociji nematerijalne kulturne baštine prepoznate kao tradicijsko klapsko pjevanje.  U tom smislu organizirat će se posebna koncertna večer klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa Omiš u Hrvatskom domu Split.  Također, predviđena je suorganizacija i ostalih glazbenih i kulturnih događaja koji promoviraju klapsko pjevanje te zajednički nastupi prema trećim stranama u smislu potrebe za sustavnom brigom o hrvatskoj nematerijalnoj glazbenoj baštini, osobito prema glagoljaškom i klapskom pjevanju.

Ugovor su potpisali Mijo Stanić ravnatelj Javne ustanove u kulturi Festival dalmatinskih klapa Omiš i Marin Kaporelo v.d. ravnatelja Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Split. 

~~~~~

Hrvatski dom izgrađen je prije 113 godina prema projektu inženjera Kamila Tončića u vrijeme kad je Split imao svega petnaestak tisuća stanovnika. Velebno zdanje izgrađeno je trudom i marom splitskog puka i brojnih kulturnih i javnih djelatnika, kako bi okupljalo razna hrvatska kulturna društva. Nakon više desetljeća propadanja, zahvaljujući cjelovitoj obnovi, povijesni prostor Hrvatskog doma stavljen je ponovno u funkciju kulturnog razvoja Splita, kao profesionalna koncertna dvorana sa sljedećim ciljevima djelovanja: organizacija glazbenog života grada Splita, razvoj publike i stvaranje kulturnih navika, očuvanje hrvatske glazbene baštine te suradnja sa splitskim i hrvatskim glazbenicima, sastavima, glazbeno-obrazovnim institucijama i kulturnim udrugama u smislu zajedničke programske kreacije.

~~~~~

Javna ustanova Festival dalmatinskih klapa Omiš najstarija je i najznačajnija institucija zaslužna za očuvanje i razvoj klapske pjesme kao hrvatske nematerijalne kulturne baštine. Od svog osnutka i pokretanja 1967. godine prvenstveno zahvaljujući omiškom Festivalu, klape i klapska pjesma otrgnute su zaboravu te su doživjele puni procvat i međunarodno priznanje uvrštenjem klapske pjesme kao kulturnog dobra na UNESCO-v popis nematerijalne baštine 2012. godine.  Zadatak Javne ustanove FDK Omiš je njegovanje, očuvanje i popularizacija klapske pjesme kao kulturnog dobra te potpora i poticanje klapa u njihovom radu kao i u osnivanju novih klapa u Hrvatskoj i svijetu.

~~~~~

Objavljeno na Dalmatinskom portalu 30. rujna 2021.