Predstavljena spomen-soba maestra Delmate

11.Listopad.2021.

U subotu, 9. listopada 2021., povodom 10. obljetnice smrti maestra Ljube Stipišića Delmate, organizirano je tematsko predstavljanje Zavičajnog poetsko-glazbenog odjela s kućnom knjižnicom Jakše Fiamenga i Delmatinom spomen sobom, u prostorijama Knjižnice Grad, koja se nalazi u Zagrebačkoj ulici na broju 4. U prekrasnom dvorištu bivše Realke, a današnje IV. i V. gimnazije, sa Svetim Dujom kao najljepšim dijelom scenografije, uz zvuke klapske pisme, program je vodila Herci Ganza, autorica monografije Ljube Stipišića Delmate „Nima vaki testamenta“.

– U želji da ovaj Zavičajni poetsko-glazbeni odjel s Jakšinim librima i Ljubinin tinelon bude novi kulturološki punkt Splita namijenjen svima koje nadahnjuje i upotpunjuje pisana i pjevana ostavština, za sve koji će nastaviti njegovati autohtone vrijednosti otrgnute zaboravu ili pak kreirati nove umjetničke vrijednosti ili znanstvene radove – stvaramo ovaj prostor izazova i kontemplacije otvoren za nova iščitavanja Delmatinog i delmatskog Testamentuma – rekla je okupljenima Herci Ganza.

Pokretačica i nositeljica ovog projekta ravnateljica Gradske knjižnice Marka Marulića Split Grozdana Ribičić izabranom skupu kojeg su činili predstavnici političke vlasti, kulturnih i obrazovnih ustanova grada, članovi Zaklade Delmata, obitelji Stipišić te suradnici na projektu, obratila se riječima: Zvali smo vas s puno ljubavi i povjerenja i, što je najvažnije, s dobrom namjerom. Tako je sve i krenulo! Jedna dobra namjera naslonila se na drugu, jedan dobar susret izrodio je novi, i tako je sve vodilo u začarani, čarobni slijed dobrih ljudi, ideja i namjera. Rob Rieman to je u svojem romanu nazvao „plemstvom duha“. Plemenite namjere išću plemenite ljude i njihove saveze. Vjerujem da to svijet čini boljim i ljepšim mjestom za življenje.

Zlatan Stipišić Gibonni, Delmatin sin, u svom je, uvijek emotivnom govoru kad je riječ o njegovom ocu, podijelio s publikom misao koju je njegov otac za života često citirao: „Možda Bog ima bolji plan s tobom nego ti sa sobom.“, zaključivši kako sigurno postoji dobar razlog zbog kojeg se njegov otac tek sada, nakon niza godina u traganju za mjestom gdje može stvarati diljem Hrvatske od Strožanca, Zadra, Sv. Filipa i Jakova, Raba i Samobora, napokon usidrio u svom Splitu. Tako nije ostao poznat i prepoznat samo u Splitu i Dalmaciji, nego mnogo šire.

Kako su ovo bile simboličke „babine“, novi Odjel GKMM dobio je i prvi dar.Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš prof. Mijo Stanić, donirao je tri reprezentativna zbornika dalmatinskih klapskih pjesama, te cijeli niz notnih edicija koje je Omiški festival kao najstarije Ljubino klapsko dite objavilo. Izrazio je želju da se suradnja između Festivala i prostora u Zagrebačkoj ulici ubuduće ostvari kroz radionice i susrete ili manifestira kroz neke druge ideje, a činom darivanja potakao i druge institucije i pojedince na darivanje i stvaranje bogate notne zbirke.

Za kraj, Herci Ganza izrazila je nadu da će svi okupljeni pronaći načina da se okonča započeto i da se prostor što prije stavi u funkciju. Nakon okupljanja, članovi obitelji Stipišić, članovi Zaklade Delmata i predstavnici Gradske knjižnice Marka Marulića, koji se sad s ponosom zovu čuvarima Delmatine baštine, na gradskom groblju Lovrinac položili su cvijeće i još jednom odali počast velikom maestru Ljubi Stipišiću Delmati.

~~~~~

Više pročitajte ovdje!

~~~~~

FOTOGALERIJA