Preminuo Ivo Brkić

08.Veljača.2024.

U teškoj prometnoj nesreći smrtno je stradao 78-godišnji multiinstrumentalist, profesor Ivo Brkić.ProfesorBrkić rođen je u Tuzli, a javnosti je postao poznat nakon što je 2020. godine s napunjene sedamdeset i četiri godine, na Odjelu za glazbenu umjetnost Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu doktorirao s temo m “Glazbeni i plesni folklor Bukovice i Ravnih kotara s osvrtom na rubna područja”. Nitko prije njega, nije tako temeljito, detaljno i sistematski obradio pučko nasljeđe prostora od Karlobaga do Krke i od zaborava otrgnuo na stotine i tisuće nevjerojatnih folklornih, etnografskih i etnomuzikoloških elemenata. Otrgnuo je od nestanka pučku, narodnu kulturu koja dandanas oblikuje kulturni identitet tih ljudi i toga prostora.

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu predstavio se u više navrata skladbama:

25. FDK – (1991) –„ More“ na tekst Josipa Pupačića, među dvadeset najizvođenijih skladbi na natjecateljskim večeroma Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

32. FDK – (1998) – „Duga iznad mora“, na vlastiti tekst, izvela klapa LUKA (ž)-Rijeka

40. FDK – (2006) –„ Nakraj sela bunari stari“, tekst narodni, izvela klapa GUC (m)-Korčula

Obrađivač je i više napjeva izvedenih na festivalu dalmatinskih klapa u Omišu od kojih je najizvođeniji napjev „Bukovico“, na narodni tekst.

~~~~~

Tekst i fotografija prenseni sa portala dnevnika Slobodna Dalmacija.

Festival dalmatinskih klapa Omiš obitelji izražava iskrenu sućut