Prvi božićni album klape Cesarice

27.Prosinac.2022.

Od hrvatskoga krajnjeg juga do krajnjeg sjevera – tako bi se u malo riči mogao sažeti program božićnog albuma Ditiću malom hodite koji je ovoga prosinca u nakladi kuće Laudato d. o. o. izišao iz raspjevane manufakture klape Cesarice. Riječ je o petome albumu te poznate zagrebačke klape, k tome njezinu prvome duhovnome, božićnome. Na njemu se mogu naći zanimljive obrade nekih tradicionalnih hrvatskih božićnih pjesama, poput U se vrime godišća, ali i onih malo manje poznatih, za tu prigodu izvučenih iz doista nepresušne riznice hrvatskih božićnih tradicijskih napjeva; od zaigrane, kaćiperne, pomalo zafrkantske kolende iz Ponikava na poluotoku Pelješcu, pučkih napjeva iz Vodica i Trogira do moćne, zvukom stamene tradicionalne šoltanske O, dobri naši pastiri; od u narodu omiljene i rado pjevane, sjetne i nježne prigorske božićne uspavanke Oj, Djetešce moje drago u jazzy obradi klapskoga prvog soprana Ani Vuletić do jednako takve selničke, međimurske, tankoćutne i sjetne Cmreki v snegu spiju, koju je na svjetlost dana izvukla vješta obrađivačica, također cesarica Vedrana Šiša, a svojim moćnim mezzosopranom posebne, tople boje iznijela Vedrana Zrnić, klapski prvi alt.


Nježnoj, profinjenoj ženskoj energiji koja prožima cijeli album, na kojem su kao gošće nastupile i dvije bivše članice klape, sopranistica Marija Vukšić i gitaristica Tamara Perc, pravi su kontrapunkt jazz-duo Hojsak & Novosel, autori i izvođači instrumentalne swing-obrade međimurskog napjeva Zdravo budi, mladi Kralju, kao i tenor Dino Antonić, solist u pjesmi Na Badnju veče’, za koje je, inače, klapa snimila i spotove. Sve su te glazbene niti hrvatskoga juga, sjevera i zapada (čije boje brani poznati kastavski napjev Tri kralja jahahu) Cesarice, koje umjetnički vodi Jurica Petar Petrač, suvereno istkale u profinjen glazbenotradicijski vez i u doba proslave najradosnijega kršćanskog blagdana od srca darovale svim ljudima dobre volje.

~~~~~

Zagrebačkoj publici klapa je premijerno predstavila pjesme s albuma održavši u subotu 10. prosinca koncert u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na Gornjem gradu na kojem su uz nju kao gosti nastupili Marija Vukšić, Tamara Perc te momci impresivnih glasova iz zagrebačke muške klape Grdelin. Koncert je medijski pratio Laudato TV i biti će prikazan u njegovu programu 6. siječnja 2023.

Fotografije: Iz arhive Musica Note, 7. festival adventskih i božićnih pjesama u Zagrebu; autor: Vedran Metelko

~~~~~

Koncert je i svojevrstan preludij u iduću, obljetničku godinu Cesarica. Naime, 2023. jedna od najnagrađivanijih i najstarijih hrvatskih ženskih klapa proslavit će tridesetu obljetnicu postojanja. Tijekom tih je plodnih desetljeća nanizala mnoga priznanja i uspjehe, spomenimo samo neke: izdala je pet albuma, od kojih četiri klapska i jedan duhovni, i za tri nosača zvuka nagrađena je četirima diskografskim nagradama Porin; tri je puta uzastopce bila apsolutna pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, gdje je osvojila jedanaest nagrada, od koji čak sedam zlatnih; dobitnica je medijske nagrade Kor, osvajačica prve nagrade na međunarodnim natjecanjima zborova u Veroni i Bratislavi…

Ovaj višegodišnji uspjeh prepoznat je i na najvišim državnim instancijama, pa je tako 2018. tadašnja hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Cesaricama dodijelila Povelju Republike Hrvatske za jedinstven glazbeni izričaj i izniman doprinos očuvanju i promicanju tradicionalne glazbe u Hrvatskoj i svijetu, a Grad Zagreb nagradio ih je Medaljom Grada Zagreba.

~~~~~

Poput bunara koji ni ljeti ne presuši, barem poneka uspavanka ili kolenda izviri iz zapećka i podsjeti nas na blagodati pjesme kojom čovjek može okrijepiti svoju dušu i uzveličati prolazne i neprolazne ljepote života“, ističe u pogovoru novoga, božićnoga CD-a klape Cesarice maestro Tomislav Fačini i nastavlja: „Svatko tko odmota ovaj božićni paketić glazbe, razveselit će se toplinom, atmosferom i sadržajnim putovanjem kroz božićne zvukovne pejzaže.

~~~~~

Razveselite se tom božićnom toplinom i vi, povedite na to glazbeno putovanje hrvatskim krajevima i svoje najdraže i prijatelje te okrijepite svoju dušu u ovo božićno vrijeme paketićem ljekovite duhovne glazbe klape Cesarice i njezinih gostiju. Album Ditiću malom hodite, za čije je vizualno oblikovanje zaslužna još jedna članica klape, Ana Konsuo, može se naći u Laudatovoj mrežnoj trgovini na stranici.