Sa dodjele Porina za životno djelo maestru Dušanu Šarcu

29.Travanj.2023.

Uvodno u emisiji predstavljajući maestra Dušana Šarca kao prvog ove godine kojem će biti uručen Porin za životno djelo, voditelji programa Barbara Kolar i Duško Ćurlić  ukratko su naglasili ono važno što je maestro napravio za hrvatsku glazbu kao skladatelj i producent spojivši pučki i urbani izričaj. Tijekom karijere duge više od šezdeset godina podjednako dobro se pronalazio u pop izričaju, dalmatinskoj šansoni i klapskoj pjesmi.

~~~~~

~~~~~

Branko Viljac, direktor šibenskih Večeri dalmatinske šansone kazao je da je uprkos više od šezdeset godina  skladateljskog rada maestro Šarac i dan danas aktivan i plodan skladatelj. Napomenuo je da je osim Šibenske balade kao himne Grada Šibenika i Omiške stine svečane pjesme Grada Omiša napisao i neslužbenu himnu Dalmaciji, a to je skladba „Dalmacija u mom oku“ koju je otpjevao Mišo Kovač i koja se nalazila na najprodavanijem albumu osamdesetih čiji je autor većine skladbi bio upravo Dušan Šarac. Na kraju je zahvalio maestru na svim godinama koje je poklonio gradu Šibeniku, hrvatskoj i dalmatinskoj pjesmi i svojim sugrađanima šibenčanima, a posebno na ustrajnosti oko Večeri dalmatinske šansone koje ove godine imaju svoje 26. izdanje i čiji je on umjetnički direktor.

~~~~~

Zadovoljstvo i čast da Porina za životno djelo maestru Dušanu Šarcu uruči imao je njegov dugogodišnji suradnik i prijatelj, hrvatski  producent i glazbeni urednik Siniša Škarica, koji je je rekao:
– Kad se kaže da je samo komponirao „Dalmacija u mom oku“, „Maslina je neobrana“, “Šibensku baladu“ onda je to kliše, kliše za život s glazbom više od sedam desetljeća. Od nadarenog violinista, glazbenog pedagoga, diskografskog urednika, muzičkog producenta, aranžera, dirigenta, umjetničkog ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu čak 15 godina, pa 25 godina umjetničkog direktora Festivala dalmatinske šansone u rodnom gradu kojeg je on osnovao i kojem je čelu i dan danas. Čovjek koji je doživio velika priznanja. Koji je sudjelovao u desetcima srebrnih, zlatnih i dijamantnih ploča, vlasnik pjesmarice, kajdanke sa preko osam stotina skladbi i naslova.

Dame i gospodo, dragi prijatelji i kolege iznimno mi je zadovoljstvo i čast, zapravo sam ponosan da mogu najaviti prijatelja, suradnika, sugrađanina, višestrukog dobitnika Porina, od večeras i laureata onog kojeg nazivamo životnim.

Dame i gospodo, prijatelji, suradnici i kolege – maestro Dušan Šarac
! –

~~~~~

A maestro Šarac, kako to dolikuje osobi velikog iskustva, znanja i profinjenosti, galantno i bez velike pompe zahvaljuje svima u publici, te nastavlja: – Siniša je možda malo pretjerao u tom mojem hvaljenju. Inače, što se tiče ove nagrade, to je vjerovatno najgora nagrada. Kad bi god čuo da je netko dobio nagradu za životno djelo, pomislio bi ovaj je gotov – pola u šali, pola u zbilji govori maestro i nastavlja – Dobro, da sada ne duljim. Imao sam veliku sreću što sam živio, radio i djelovao u najoptimalnijem razdoblju naše estrade i diskografije. Siniša je bio urednik u  „Jugotonu“, a ja u „Suzy“ produkciji. Čak smo razmjenjivali neke naše izvođače, a znali smo se i posvađati. Ja nisam nostalgičar toliki koji tvrdi da danas ništa ne valja, a ono prije je vrijedilo, iako ima puno istine u tome. Uostalom, još je i Platon rekao kakva je muzika, takva je i država.

Puno hvala svima i hvala urednicima Porina što su me se sjetili!

~~~~~

~~~~~

Fotografije:
-Slobodna Dalmacija – Šibenski portal
-Privatni arhiv Siniša Škarica
-Tomislav Krišto/Cropix za HRT