Živko Ključe: “Stare pisme s ušća Neretve”

30.Prosinac.2015.

“Neretvanski suton nikad nije mogao bez pisme. Ona je bila odmor, ona kao da je našeg težaka i ribara pripremala za počinak, za dubok san. A tek nedjeljom ili u one dane svete zapovidne, čula se pjesma sa svakog kantuna. I kada je u pitanju klapsko pjevanje Neretvanskog kraja, uvijek ono počinje s „Gusarima“, s prvom i neponovljivom njihovom pobjedom u Omišu, ali i prije njih je bilo pjesme, stare pisme s Neretve, pa i klapa. Živko Ključe zbirkom zkljuce-2Stare pisme s ušća Neretve“ donosi dio pjesama i napjeva, koje je čuo i zabilježio, po prvi put”.

Ovim je riječima suvremeni hrvatski književnik Stjepan Šešelj uvodno predstavio novi uradak prof. Živka Ključe „Stare pisme s ušća Neretve“ tiskan u nakladi Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena, Festivala dalmatinskih klapa Omiš i zaklade „Ljubo Stipišić Delmata“ iz Zadra.

Ovo izdanje sadrži notne zapise 43 obrađena napjeva s  pripadajućim tekstovima i uvodnom riječi književnika Stjepana Šešelja, te kritičkim prikazom ravnatelja Festivala prof. Mije Stanića i prof. Jure Šabana Stanića.

 

Zbirka Živka Ključe „Stare pisme s ušća Neretve“ projekt je očuvanja dalmatinske baštine, onakve kakva je potekla sa samog izvorišta, prikupljene na terenu od naših predaka koji su je njegovali i usmenom predajom sačuvali. U vremenima kada, na žalost, takva djela gube na snazi i pomalo padaju u zaborav, pred naletom raznih suvremenih glazbenih izričaja, traženja i svaštarenja, ova zbirka je prava suprotnost i osvježenje. Ona je prilika povratka tradiciji i iskonu, povratka onim korijenima koje Omiški Festival baštini od samog nastanka 1967. Godine. Posao na pripremi ove zbirke može napraviti samo osoba koja je klapskoj pjesmi posvetila svoj život i koja je uz Festival vezana dugi niz godina. Živko Ključe je dite baš tog i takvog Festivala.

Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš
Mijo Stanić
, prof.

 

Nakon zbirke autorskih skladbi „Moja ispovid“ iz 2012. godine sa skladbama praizvedenim na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Ključe ovim izdanjem obrađenog narodnog blaga zaokružuje jedno poglavlje rada i neizostavno se svrstava u krug zrelih i vrsnih klapskih pisaca. Svakako je među najintrigantnijima jer mu je interes u glazbi širok, a estetska prizma mu nepredvidivo prelama ideje.

Jure Šaban Stanić, prof.

kljuce-zbirka1

 

Za ovu zbirku prof. Živko Ključe dobio je nagradu Hrvatskog društva skladatelja “Franjo Ksaver Kuhač” za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe.

Pročitajte još o profesoru ….