Svečano otvoren 56. FDK Omiš 2022.

24.Lipanj.2022.

Gradska glazba Omiša u majicama omiškog Festivala najavila je svečano otvorenje Festivala svirkom i defileom gradskim ulicama uoči koncerta. Na početku večeri, uz zvuke himne Na omiškoj stini, festivalsku zastavu podigao je Vladimir Zemunik, dugogodišnji fotograf i suradnik Festivala, dobitnik Nagrade Grada Omiša za životno djelo, za doprinos boljitku Festivala višegodišnjim ustrajnim i samozatajnim radom, za ukupno svestrano djelovanje u društvenom i kulturnom životu Omiša, te za doprinose u Domovinskom ratu.

~~~~~

Nakon ceremonije otvaranja i riječi omiškog gradonačelnika Ive Tomasovića, koji je zaželivši dobrodošlicu svima proglasio 56. izdanje Festivala službeno otvorenim. Otvorenju su nazočili izaslanik Ministrice kulture i medija RH Nine Obuljen Koržinek, gospodin Miroslav Katić, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, gradonačelnik Grada Omiša gospodin Ivo Tomasović, zamjenik gradonačelnika gospodin Žarko Kovačić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Omiša gospodin Zvonko Močić, gradonačelnik Grada Trogira gospodin Ante Bilić, načelnik općine Dugi Rat gospodin Tonči Bauk, predstavnici Općine Šestanovac, te delegacije gradova prijatelja Grada Omiša: Grada Havirova iz Češke Republike i Općine Zagorje ob Savi iz Republike Slovenije.

U večeri s puno emocija u čast maestra Buble pjevale su klape Okruk iz Okruga Gornjeg, Sinj, Luka iz Rijeke, Tragos iz Trogira, Pinguentum iz Buzeta i klapa Trogir. Publika na omiškoj “Velikoj pjaci” uživala je u izvedbama klapa koje su u ugodnom i ležernom ozračju s vrlo zanimljivim i raznolikim programom izvele niz Bublinih antologijskih obrada tradicijski napjeva i zabavnih pjesama posebice onih skladatelja Zdenka Runjića. Kako je bilo surađivati s maestrom publici je ukratko ispričao Tonči Frana bariton proslavljene klape Trogir koju je dr. Buble vodio dugi niz godina.

Umjetnički ravnatelj, maestro Dušan Šarac u ime Festivala dalmatinskih klapa uručio je gđi. Franici Buble, supruzi pok. maestra, plaketu u spomen na koncert.

~~~~~

Na kraju su sve klape zajedno zapjevale Piva klapa ispo’ volta. Voditeljica programa bila je Edita Lučić-Jelić.

~~~~~

Osvrt u dnevniku Slobodna Dalmacija!

~~~~~

FOTOGALERIJA