Svečano otvoren 57. FDK Omiš 2023.

01.Srpanj.2023.

Autorskom večeri Ante Barbače na Trgu sv. Mihovila u Omišu u petak 30. lipnja, službeno je započeo 57. Festival dalmatinskih klapa. Festivalsku zastavu podigao je maestro Dušan Šarac, dugogodišnji umjetnički voditelj Festivala i autor svečane pjesme grada Omiša “Na omiškoj stini” kojom ova manifestacija tradicionalno započinje.

~~~~~

Omiški gradonačelnik Ivo Tomasović, prigodnim je riječima svima zaželio dobrodošlicu, a zatim 57. izdanje Festivala službeno proglasio otvorenim. Program je vodio šibenski novinar i radijski voditelj Nikola Urukalo. Otvorenju Festivala bila je nazočna i obitelj pok. Ante Barbače. Na koncertu su nastupili šibenska muška klapa „Fortica“, te muška klapa „Bunari“ i ženska klapa „Oršulice“ iz Vodica.

U programu koncerta predstavljena je knjiga “Dota od nota” u kojoj je Barbača sakupio i zapisao brojne napjeve koji su se u Šibeniku pjevali i u vrijeme Barbačine mladosti, 60-ih do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća, u “zlatno” doba gradskih toverni i gostionica. Knjigu su predstavili Marija Krnčević-Rak u ime izdavača Muzeja Grada Šibenika i recenzent dr.sc. Joško Ćaleta.

~~~~~

Maestro Mojimir Čačija koji je ove godine preuzeo dirigentsku palicu Festivala uručio je obitelji pok. Ante Barbače prigodnu plaketu u znak sjećanja na ovu večer. Na kraju programa nastupili su Barbačini dugogodišnji prijatelji, pjevači i svirači okupljeni posebno za ovaj koncert pod imenom „Prijatelji Barbiju“ i u maestralnom glazbenom ozračju punom emocija zaključili ovu predivnu večer.

~~~~~

~~~~~

FOTOGALERIJA